FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ MÜHLL: SÖZDE DAĞLIK KARABAĞ CUMHURİYETİNİ TANIMIYORUZ

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ MÜHLL: SÖZDE DAĞLIK KARABAĞ CUMHURİYETİNİ TANIMIYORUZ
27 Kasım 2020 - 14:11

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, yaptığı yazılı açıklamada, Senato’da önceki gün kabul edilen kararda, hükümete Dağlık Karabağ Cumhuriyetini tanıma çağrılarına olumsuz cevap verdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, “Sözde ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni’ tanımıyoruz” ifadesini kullandı.

Fransa Senatosu’ndan önceki gün sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin tanınması için kabul edilen karar reddedildi. Fransa’nın sözde ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyetini tanımadığını belirten Agnes von der Mühll, Fransa’nın AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı olarak sorumluluğunun, Dağlık Karabağ sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için çalışma olduğunu kaydetti. Mühll, önceliğin Dağlık Karabağ’da yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönebilmesi olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

“BUGÜNE KADAR HİÇBİR ÜLKE SÖZDE CUMHURİYETİ TANIMADI”

Öte yandan bugüne kadar hiçbir ülkenin Dağlık Karabağ Cumhuriyetini tanımadığını belirttiğini ifade eden Agnes von der Mühll, ülkesinin Güney Kafkasya’daki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi. Mühll, ülkesinin AGİT Minsk Grubu çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalanmasından sonraki müzakere sürecine, yabancı savaşçıların bölgeden ayrılmasına ve kültürel ile tarihi mirasın korunmasına katkıda bulunacağını belirtti.

FRANSIZ SENATOSUNDAN SKANDAL DAĞLIK KARABAĞ KARARI

Fransa Senatosu, yapılan oylama ile Fransız hükümetinin sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin tanınmasını öngören teklifi 305 oyla kabul etti. Kararda, Fransa’nın Ermenilere insani yardımda bulunması ve Dağlık Karabağ’da işlenen savaş suçlarına ilişkin uluslararası soruşturma açılmasını talep etmesi gerektiği belirtildi.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarması ile birlikte Fransa’daki Ermeni lobisi çalışmalarını hızlandırdı. Sağcı ve muhafazakarların çoğunlukta olduğu Fransa Senatosu, Ermeni lobisinin de etkisiyle dün sembolik nitelik taşıyan karar taslağını oyladı. Fransız Senatosu 1’e karşı 305 “evet” oyu ile sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin tanınmasını öngören teklifi kabul etti. Senatörlerden 30’u ise çekimser kaldı.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum