Feminizmin İlk Tomurcukları: Kraliçe Olmayı Arzulayan Medea Efsanesi

Feminizmin İlk Tomurcukları: Kraliçe Olmayı Arzulayan Medea Efsanesi
29 Kasım 2024 - 10:42 - Güncelleme: 29 Kasım 2024 - 10:55

Kadın, başından beri birine ait olmak kaderinde olan bir insandır; su gibi biçimsiz, şekilsiz bir harika. Ama her zaman erkeklik ve özgürlük için çabalar; deniz gibi köpürür ve okyanus gibi taşar. Özgürlüğe kavuştuktan sonra yeniden birine güvenmek, birinin koruması altına girmek ister. Bildiğimiz şekliyle feminizm de aynı biçimi alıyor. Kadınlar ilk yıllarında toplumdan "erkek hakları" talep etmeye başladı. Seçilme, ardından seçilme hakkının istenmesiyle başlayan bu isyan, artık hayat meselesine de değindi. Bu da aile kurumunun çürümesine neden olur. Biz ise süreci sessizce izliyoruz ama nedense bunu kabul edemiyoruz. (Aile kurumunun parçalanması derken aile bireylerinin birbirlerine güvenmemeleri, bireysellik çabası göstermeleri, güvensizlikten dolayı birbirlerine tavsiyelerde bulunmaları gibi durumları kastediyoruz.) Sonuçta insanların milyonlarca yıl düşünmesiyle yaratılan Medea efsanesi. önce insanlığı uyarmıştı. Bu efsaneye aşina değilseniz gelin hep birlikte göz atalım:
 
Medea, güneş tanrısı Helios'un torunu Kolhis Kralı Oetus'un kızıdır ve bir cadı olarak kabul edilir. Babasının koruması altında büyürken bir gün Jason'la tanışır. Hera ve Athena'nın isteği ve annesinin emri üzerine Eros, Jason'ı aşık eden aşk tanrıçası Medea'yı aşk okuyla vurmak zorunda kaldı. Karşılığında ise Adrasthea'nın Zeus'a çocukluğunda verdiği oyuncağı annesinin ona vermesi konusunda anlaşmaya varılır. Gördüğünüz gibi Medea bir aşkın kurbanıydı. (Efsane aşk okunun Jason'a atılıp atılmadığını söylemez.) Bu fedakarlığın bedelini babasının ihaneti ve kardeşinin ölümü belirlemiştir. İlk aile kurumu böyle yıkıldı. Bunun sebebi de Medea'nın Jason'a emanet edilen altın kaseye ulaşma görevini üstlenmesiydi sanırım. (Tıpkı bir kadının hayatta erkeğe verilen hakkı yerine getirmesi gibi) Babasının evinden “kurtulmuş” olan Medea, artık ülkesine sığmadığını anlayınca gidecek hiçbir yeri olmadığı için köye gider. Jason'ın "ilgisi".
 


 
Ve ikinci aile çöküşü, Jason'ın babası Eson'un yeniden gençleşmesiyle başladı. Yason, babasının yaşlılığından dolayı zaferi şerefine düzenlenen partiye katılamayacağını öğrenince çok güler. Ve Medea, soruna çözüm olarak Aeson'u gençleştirir. Buna tanık olan kral Pelias'ın kızları Medea'ya yalvararak babalarına gençlik bağışlamasını isterler. Tahtı yeniden kazanma fırsatının doğduğunu hisseden Aeson, gelinine bir hile kullanarak Pellius'u öldürmesi için yalvarır. Bundan sonra Medea kızlara babalarını uyurken getirmelerini ve onu kaynayan likör kazanında parçalara ayırmalarını emreder. Kızlar babalarını parçalamak için kılıçlarını kaldırırken kral gözlerini açar. Korkunç bir durumda olan kızlar utanca, endişeye dayanamaz ve bayılırlar. Ama sonunda Medea yine de kralın parçalarını bir kazanın içine koyar ve kraliçelerin bilinci yerine gelmeden bir ejderhayla birlikte bir mahoya binerek uçup gider. Yine de işlediği suç nedeniyle Jason'ın memleketi Iolk'tan sürüldü. Çünkü bu Aeson'un intikamı olmasına rağmen Medea'nın eliyle gerçekleştirilmişti. Ve bu bir sonraki trajediye yol açtı.
 
Zulüm gören Medea ve kocası Jason, Korint Kralı'nın sarayına sığınır. 10 yıldır burada yaşıyorlar ve iki çocukları var. Ancak Jason, Korint prensesi Glauca'ya aşık olarak ailesine ihanet eder. Kral Creon da kızını ünlü bir kahramana devretmenin mutluluğunu yaşadı.
 
Jason'ın ihaneti karşısında kafası karışan Medea, korkunç bir intikam düşünmeye başlar ve bir gün Kral Creon ona ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyler. Bu Medea için bir başka ağır darbeydi. Bu sırada Delphi'den Troisena'ya gitmekte olan Atina Kralı Aegeus, yolda Korint'e uğrar ve Medea'nın konuğu olur. Kadının durumunu öğrenen Aegeus, ona barınak vereceğine ve özgürlüğünü sağlayacağına söz verir. Ama karşılığında onu çocuksuzluğun acısından kurtarmak zorundaydı. Medea güvende olacağından emin olduktan sonra korkunç bir intikam planı uygulamaya başlar. İlk olarak Kral Creon ve kızı Glavka zehirli giysilerden ölürler. Bunun üzerine intikamdan deliye dönen Medea çocuklarını öldürür ve onları bir ejderhanın olduğu arabaya bindirerek alıp götürür.
 

  
Atina'ya yerleşen Medea, gençliğini geri kazanma vaadiyle Aegeus ile evlenir ve yönetimi devralır. Bu durum Aegeus'un kayıp oğlu Theseus gelene kadar devam eder. Babası Theseus'u tanımıyor ama Medea genç adamın görevi devralacağından endişelenmeye başlıyor. Bunu kaybetmek için bardağına zehir koyar. Ancak o gün Aegeus, oğlunu kılıcından tanır ve Medea'nın yaptıklarını öğrenir ve onu oğlu Medon'la birlikte Atina'dan kovar.
 
Bundan sonra Medea memleketi Colchis'e döner ve tahttan indirilen babasının yardımıyla krallığı amcasından geri alır. Bu şekilde biten mitte Medea örneğinde kadının erkeğin yerini almasıyla ailenin veya toplumun zarar gördüğünü görebiliriz. Kadınların toplumdaki konumunun artırılmasına ve haklarının korunmasına bu kadar önem verildiği bir dönemde efsanenin bazı yönleri onları aşağılayıcı görünebilir. Ancak gerçek şu ki kadınların maaşını talep etmek tüm sorunları çözmüyor. İki cinsiyet arasındaki denge toplumu dengede tutar. Çünkü aşırı olan her şey bozulmaya yol açar.
 
 Zioda TURDIBOYEVA
Kaynak:https://oyina.uz/uz/teahause/2918

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum