EVDE KAL, VIZVIZ OYNA / Prof. Dr. Öcal OĞUZ

EVDE KAL, VIZVIZ OYNA / Prof. Dr. Öcal OĞUZ
04 Nisan 2020 - 17:01

EVDE KAL, VIZVIZ OYNA

Vızvız, vızıldak, ipli fırıldak, fırfırı, ipli pervane vb. adları olan bu oyuncağı herkes yapabilir, genç yaşlı herkes oynayabilir.

Ceket, palto veya manto düğmesi ile düğmenin deliğinden rahat geçecek yarım metre ip kafidir.

Daha kalın iple daha büyük bir obje, örneğin ortasından iki delik açılan tahta parçası, yassıltılmış gazoz kapağı veya daha büyüğü isteniyorsa teneke kutulu içeceklerin altı vb. kullanılabilir.

Önce ipi düğmenin veya hazırladığımız nesnenin iki deliğinden geçirmek ve iki elle iki ucundan tutup döndürmek ve iyice kıvrılmasını sağlamak gerekiyor. Sonra elleri belli bir ahenk ile ip kıvrılıncaya kadar yaklaştırıp uzaklaştırmak yeterlidir.

Her düğme veya obje döndükçe farklı sesler çıkardığı için oldukça eğlenceli olan bu oyunun ayakta oynanması, göz dikkati gerektirmesi ve en önemlisi kolları hareket ettirmesi ve parmakları güçlendirmesi yönüyle de bir çeşit spordur.

Yalnız oynanabileceği gibi iki ve daha fazla kişiyle ailenin bütün bireylerinin katılımıyla yarışmalı olarak da oynanabilir. Vızvızını en uzun döndüren kazanır. Ödül ve ceza "evde kal" şartları içine oyuncular tarafından belirlenir.

Prof. Dr. Öcal OĞUZ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum