Ersin Tatar: Türkiye'nin lider konumu, KKTC'nin bölgedeki statüsünü yükseltti

Ersin Tatar: Türkiye'nin lider konumu, KKTC'nin bölgedeki statüsünü yükseltti
29 Mart 2021 - 18:00

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde federasyon ve egemenlik konusundaki tartışmalar hakkında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan bir değerlendirme geldi. Federasyon merkezli tek egemenlik kavramının Rum tarafının işine yarayacağını savunan Tatar, Türkiye’nin bölgedeki rolüne vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) federasyon konusunda demeç verdi. Tatar, federasyon temelli bir antlaşmanın öngördüğü tek egemenlik unsurunun, Rum hakimiyetinin Kuzey’e yayılmasının önünü açacağını kaydetti. Tatar, nisan ayında Cenevre’de gerçekleştirilecek gayriresmi toplantıya yönelik hazırlıkların yoğun olduğunu dile getirerek; Kıbrıslı Türklerin, en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemen bir halk olarak Ada’da söz sahibi olduğunu belirtti.

TATAR: TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ LİDER KONUMU…

Tatar, Ada’da egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğini öngören bir anlaşmanın gerekliliğine dikkati çekerek, egemenliğin nüfusa endeksli bir olgu olmadığını, eşit egemenliğin ve Türkiye’nin garantörlüğünün, Kıbrıslı Türklerin var oluşunun garantisi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, konuya ilişkin, “Türkiye’nin bölgedeki lider konumu KKTC’nin bölgedeki statüsünü yükseltti” ifadelerini kullandı.

KKTC, KIBRIS’TA EGEMEN EŞİTLİK TEZİNİ SAVUNUYOR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum tarafı ile başta Cenevre görüşmeleri ve Crans Montana sürecinden bu yana Ada’da egemen eşitlik savını iler sürüyor. Kıbrıs’ta iki devletli çözümün iki taraf için de kazançlı olacağını savunan KKTC, adadaki iki devletin iş birliğine dayalı çözüm modelinden yana tavır alıyor.

Özellikle, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, göreve geldiği ilk günden bu yana bu görüşü açıklıkla belirtti. Egemen eşitlikten taviz olmayacağını ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta tek çözümün iki devletli model olduğunu ve bundan geri dönmeyeceklerini vurguladı. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti de Kıbrıs Türk halkının “egemen eşitlik” mücadelesine destek veriyor.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Ömer Cihad Kaya
29 Mart 2021, 15:23

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları