Erşat Salihi: Sağ olsun milletimiz, sağ olsun Türk dünyası!

Erşat Salihi: Sağ olsun milletimiz, sağ olsun Türk dünyası!
29 Mart 2021 - 10:22

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Kerkük’te Altunköprü Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümü anma törenine katıldı. Törende Irak Türkmen Cephesi başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyuran Salihi, burada Kerküklülerin istifa kararına tepkisiyle ve tezahüratlarla karşılandı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi bugün, Irak’ta Saddam Hüseyin tarafından 28 Mart 1991’de Altunköprü kasabasında Türkmenlere yapılan katliamın 30’uncu yıl dönümünde düzenlenen anma törenlerine katıldı. Salihi, dün itibarıyla gündem olan ITC’deki görevinden ayrılacağının duyulmasının ardından Altunköprü ve Kerkük’te büyük bir kalabalık ile karşılandı. Törene, Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi’nin açıklamaları damgasını vururken, burada Salihi’yi “Yaşasın başkan” tezahüratlarla karşılayan Kerküklüler, dün itibarıyla Türk dünyasının gündemine oturan söz konusu görev değişikliği kararını reddettiklerini belirttiler.

Törende herkesi saygı ile hürmetle selamlayan Salihi, şunları kaydetti:

Türkmen halkımıza, cömert halkımızın hak ve çıkarlarını savunmak için ulusal yürüyüşe devam edeceğimize, Türkmen sınıf birliğinin ve Türkmen bayrağının savunucuları, toplumsal, akılcı ve doktrin etiketlerinden uzak kalacağımıza söz veriyoruz ve gidecek uzun bir yolumuz var. Büyük siyasi rampalar zordur, dayanmalıyız, direnmeli ve karşı koymalıyız. Bu içerikte, siyasi ve militan kariyerimizde güçlü desteğimiz olan ve halen de olan Türkmen Eli’nin tüm bölgelerindeki Türkmen halkımıza babamızın düşündüğü kadar iyi olacağımızı temenni ederek teşekkür ederiz. Bugün de Altun Köprü şehitleri, Tazehurmatu ve tüm kutsal şehitler için sadece merhamet, af ve sonsuzluk için dua edebiliriz.

ERŞAT SALİHİ: BU BAYRAK MERT İNSANLARIN ELİNDE

Her ne şekilde olursa olsun, cephemiz devam edecek. Hepinizden Allah razı olsun. Bu bayrak inmeyecek. Bu bayrak Türk dünyasında varlığını sürdürmeye devam ettirecek. Bu bayrak Türkmeneli’ni yükseltecek. Bu bayrak hiçbir zaman milletin elinden düşmeyecek. Bu bayrak mert insanların elinde, Irak Türkmen Cephesi’nin yürütme kurulu üyelerinin kararıyla devir teslim edilecek. Sağ olsun milletimiz, sağ olsun Türk dünyası!”

ALTUNKÖPRÜ KATLİAMI’NIN 30. YIL DÖNÜMÜ

Bugün Irak’ta, Saddam Hüseyin tarafından 28 Mart 1991’de Altunköprü kasabasında Türkmenlere yapılan katliamın 30’uncu yıl dönümü kaydediliyor.

Bundan 30 yıl önce yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu 102 Irak Türkmeni, adını Kerkük-Erbil yolundaki Küçük Zap Nehri üzerinde bulunan tarihi köprüden alan Türkmen yoğunluklu Altunköprü ilçesinde devrik Saddam rejimi güçleri tarafından katledilmişti.

PEŞMERGE 18 MART 1991’DE KERKÜK’Ü İŞGAL ETTİ

Körfez Savaşı sırasında Irak içerisinde yaşanan kargaşa ortamından ötürü ülkede Kürt ve Şii unsurların ayaklanmaları baş göstermişti. Peşmerge güçleri 18 Mart 1991’de Kerkük’ü işgal etmişlerdi.

SADDAM REJİMİ TÜRKMENLERE İNTİKAM KAMPANYASI BAŞLATTI

Irak Ordusu Kerkük üzerine yürüyüş harekatına başladığında ise peşmergeler geri çekilmeye başladı. Saddam rejimine bağlı Irak Ordusu peşmergeyi karşısında bulamayınca isyan bile etmeyen Türkmenlere karşı sözde intikam kampanyası başlattı. Genç yaşlı ayırt etmeden Kerkük, Tazahurmatu ve Altunköprü kasabasından topladıkları 102’i Türkmen’i Altunköprü yakınlarındaki Dibis Kayabaşı mevkiine götüren Saddam güçleri soydaşlarımızı kurşuna dizerek infaz etti.

8 YAŞINDAKİ TÜRKMEN ÇOCUK KATLEDİLDİ

Şehitlerin 55’i Kerkük şehir merkezinden, 15’i Tazahurmatu’dan, 32’si Altunköprü’den ve 13’ü ise bilinmeyen Türkmen bölgelerinden getirilmişti. Şehit düşen Türkmenlerden 25 tanesi 18 yaşının altındaydı. Şehitlerden Cemil Süleyman Abbas sadece 8 yaşındayken katledildi. Kemal Sabır Ahmet ise 10 yaşında bulunuyordu.

IRAK TÜRKMENLERİ 1922’DEN BERİ SOYKIRIMA UĞRADI

Irak Türkmenleri 1922’den beri sayısız soykırıma uğradı. Bunların bazıları peşmerge ve diğer Kürt grupları tarafından diğerleri ise Arap milliyetçisi Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirildi. Altunköprü kasabası 20 Kasım 2017’de peşmerge işgalinden kurtarıldı. Altunköprü, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından ABD işgali sonrası Kürtleştirilmeye çalışılan bölgelerden biriydi.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Ayyıldız Huri Kaptan
28 Mart 2021, 17:27

 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum