Erşat Salihi: Bütün haklarımızı alana dek mücadelemize devam edeceğiz

Erşat Salihi: Bütün haklarımızı alana dek mücadelemize devam edeceğiz
24 Nisan 2021 - 15:30

Erşat Salihi, Irak Türkmen Cephesi’nin 26’ncı kuruluş yıl dönümünde bildiri yayımladı. Salihi, yayımladığı bildiride Irak Türkmenlerinin bütün haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Irak Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu başkanı Erşat Salihi, Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşunun 26’ncı yıl dönümü için bildiri yayımladı. Irak Türkmen Cephesi’nin eski başkanı Salihi, bugün sosyal medya üzerinden yayımladığı bildiride Irak Türkmenlerinin bütün haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Salihi, “Hedefimizin ortak hedefi, Türkmeneli bayrağını, Irak Türkmen Cephesi aracılığı ile en yükseğe çıkarmak olmalıdır” diye kaydetti.

Salihi’nin yayımladığı bildirinin tam metniş şöyle:

“HEPİMİZİN ORTAK HEDEFİ, TÜRKMENELİ BAYRAĞINI, IRAK TÜRKMEN CEPHESİ ARACILIĞI İLE EN YÜKSEĞE ÇIKARMAK OLMALIDIR”

“Türkmeneli’nin bütün bölgelerinde ve yurt dışında yaşayan değerli milletimizi, ulu bir çınar olan Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluş yıl dönümünde kutlamaktayız. 1920’li yıllardan mücadelesini sürdüren Türkmeneli halkı, 24 Nisan 1995 tarihinde ITC ile birlikte siyasi harekette bir kurumsallaşmayı gerçekleştirmiştir.

Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun ilan edilmesi, Türkmenlerin ekonomik, kültürel ve siyasi arenada bir değişim gerçekleştirmesine vesile olmuştur. Milli ve kültürel hareketin öncüsü olan ITC, 2003 yılından sonra Irak’ta değişen sistemle birlikte demokratik bir sistemi desteklemiştir.

Bu ulu kuruluş, liderlerini, kadrosunu ve birçok üyesini Türkmeneli uğrunda kurban vermiştir. Türkmenler arasında mezhep ayrımcılığının kökten kurutulması için çabalayan ITC, hiçbir zaman mezhepsel ve bölgesel bir yaklaşımda bulunmamıştır. Her zaman milli kimliğin ve birleştiriciliğin öncüsü olarak yoluna devam edecektir.

Bu kutlu günde, Irak Türkmen Cephesi’nin şu anki lider kadrosunu, milli çizgiye bağlılığa devam etmesi gerektiğine çağırıyorum. Bu çizgiye bağlı olunduğu sürece, her zaman destekçileri olduğumuzun da altını çiziyorum. Hepimizin ortak hedefi, Türkmeneli bayrağını, Irak Türkmen Cephesi aracılığı ile en yükseğe çıkarmak olmalıdır.

Yüce milletimize de, büyün haklarımızı alana dek mücadelemize devam edeceğimizi bildirir, bu kutlu yolda şehit düşenlerin de izlerinden asla ayrılmayacağımızın vurgusunu yapıyoruz.”

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ, 26 YAŞINDA!

Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşunun üzerinden tam 26 yıl geçti. Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995 yılında Erbil şehrinde kurulmuştu.

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşu diğer Türkmen siyasi ve kültürel grupları olan Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlanmıştı.

TÜRKMENLERİN YEGANE BİRLİK ÇATISI

ITC’nin ilk kurultayı 4-7 Ekim 1997’de Erbil’de yapılmıştı. Bunun sonucunda ITC, “Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Türkmenlerin ve diğer milletlerin meşru haklarına kavuşması, Irak’ta demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı çoğulcu parlamenter bir sistemin kurulması, Irak’ta yaşayan tüm etnik, mezhebi ve dini azınlıklar arasında eşitliğin sağlanması, siyasi ve idari yapının eşit haklar ilkesi esaslarına göre düzenlenmesi” gibi temel prensipleri parti programı olarak kaydetmişti.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI ERŞAT SALİHİ’NİN KOLTUĞUNA HASAN TURAN OTURDU

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, 28 Mart 2021’de katıldığı Altunköprü Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, Salihi’nin yerine ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın vekaleten getirildiği bildirildi. Hasan Turan’ın görevi olan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına ise Heysem Haşim Muhtaroğlu getirildi.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Mehmet Berk Yaltırık
24 Nisan 2021, 12:44


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum