Ermenistan Karabağ ve Koçeryan - Hasan Oktay

Ermenistan Karabağ ve Koçeryan - Hasan Oktay
07 Ekim 2020 - 19:51
Karabağda savaş devam ediyor. Azerbaycan ele geçirmiş olduğu yerler ile ilgili sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaparak tüm dünyaya bildiriyor. Ermenistan cephesinde iseYine sosyal medya üzerinden karşı hareket diyebileceğimiz Cepheye zorla götürülen Askerlerin moralini yükseltmek için paylaşımlar yapılıyor. Gözüken o ki cephe savaşından ziyade sosyal medya Savaşı ön plana çıkmış durumda. Azerbaycan saldıran ermenistan ise savunan pozisyonda. Bu durumda Azerbaycan’ın daha aktif olarak işgal altındaki topraklarını kurtarmak için istekli gözükmektedir. Fakat buna rağmen Azerbaycan açısından baktığımızda ihtilaflı Karabağ Toprakları ve işgal altındaki yedi rayon olarak ifade edilen yerleşim yerlerinin ele geçirilmesi her şeydenÇok daha önemli. Bu açıdan baktığımızda Azerbaycan harekâtı beklenen sonuçları vermiyor. Çünkü haklı olan bir dava ve bu davanın gerekliliğini yerine getirmek Azerbaycan için şimdiye kadar hiç bu şekilde bir fırsata dönüşmemişti. Ermenistan şu anda yol ayrımına gelmiş durumda Ermenistan Rusyacıları her an bir ihtilal yapıp başbakan Nikol paşinyanı Devirip yerine yine bir darbe ile iktidara gelen ikinci cumhurbaşkanı Robert koçeryanı iktidara getirme çalışmalarına başladılar.

Azerbaycan tarihi fırsatı kaçırmamak için çok hızlı hareket etmesi gerekir. Ermenistan’da ikili bir durum söz konusu nicole Paşinyan Bir taraftan iktidarını korumaya çalışırken diğer taraftan ise cephede başarı elde etmek bozgunun önüne geçmek için gece gündüz çalışmak zorunda. Son iki günde özellikle Gence hava alanının bombalanması Azerbaycan’ın dikkatlerini karabağdan tüm diğer topraklara çekme konusunda yapılmış bir operasyondur. Yine Bakü yakınlarına baristik füze ile saldırısı Ermenistan açısından bakıldığında yakından takip edilmesi gereken bir durumdur.

Ermenistan kamuoyunda Gence hava alanının görüntüleri paylaşılarak dikkatler buraya çekilmeye çalışılıyor çünkü burası dağlık Karabağ başkenti hankentine uzaklığı 80 km civarında.

Şimdi bu havaalanı etrafındaki kavga iyi takip edilirse Ermenistan Azerbaycan uçakları karşısında bir üstünlük elde edeceğini düşünüyor. Fakat Ermenistan iktidarına yakın kaynaklardan elde etmiş olduğunuz bilgilere göre bu saldırı tamamen Orada Türkiye cumhuriyeti devletinin uçakları olduğunu ve bu uçakların Ermenistan’a karşı kullanılacağı endişesi ile bu harekatın gerçekleştiğini ifade ediyorlar. Ermenistan iktidarı sürekli Azarbeycana karşı değil Türkiye Azerbaycan ittifakına karşı savaştıklarını iddia ediyor. Böylece Paşinyan Karabağ’ı kaybetmesine Şimdiden bahane bulmuş oluyor.

Diğer taraftan uluslararası sistemin Dikkatlerini bu savaşa çekip kendi tarafında yer alması için yapılan bir harekettir. Anlaşılan o ki sosyal medya üzerinden yapılan psikolojik harekat paylaşımları ister istemez iktidarı yönlendirmektedir. Zira hem Azerbaycan basınında hem de Türkiye basınında çok abartılı ve Türk bayrağı ile Azerbaycan bayrağı yanyana paylaşıldığı için bu Erivanda ciddi anlamda korkuya sebebiyet vermiş. Ermenistan Rusyacıları ile Azerbaycan Rusyacılara savaşın sanal alemdeki yansımalarına çok bakmadan kısa zamanda nicole Paşinyanın iktidardan düşmesi ile ilgili bir hareket içinde olup olmadıkları gelecek günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Gence operasyonu üzerinde çokça durulması gereken ve yakın zamanda Ermenistan iktidarının tavrı ve tarzını belirleyecek önemli bir operasyondur.
Hasan Oktay kafkassam

Kaynak: 
KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum