Ermenistan - İran: Bir dostluk jesti mi yoksa toprak iddialarına hazırlık mı?

Azerbaycan'da yayın yapan Musavat gazetesi ve Minval.az sitesinde yayınlanan Nurani'ye ait İran- Ermenistan arasında yaşayan gelişmelere dair makale.

Ermenistan - İran: Bir dostluk jesti mi yoksa toprak iddialarına hazırlık mı?
07 Eylül 2021 - 09:40
Politika, bildiğiniz gibi, moda dahil her şeyi etkiler. Tasarımcılar, bir düzineden fazla yıldır, sıcak ve büyük ölçekli siyasi haberlere yanıt veren tematik koleksiyonlar sunuyorlar. Ancak, modaya uygun zevklerin arkasında siyasi "değişiklikler" görmek, kasıtlı bir kötü davranış gibidir. Ancak bazen bu kural başarısız olur.
Ermeni medyasının memnuniyetle bildirdiği gibi, yakın gelecekte İran'daki St. Thaddeus Ermeni Kilisesi'nin sergi salonunda benzersiz bir Ermeni kemer koleksiyonu sergilenecek. Kültür ve eğitim amaçlı kamu kuruluşu "Gelenekler ve Modernite"nin yönetim kurulu üyesi Hovsanna Margaryan'ın gazetecilere açıkladığı gibi, mesele Ermeni zanaatkarlar tarafından yapılan 12 kemerle ilgili. Temelleri deridir, gümüşten yeniden yaratılan tapınağın süslerinin kopyaları dekorasyon olarak kullanılır. Ancak şimdiye kadar sadece 3 kemer hazır, ancak Erivan'da zaten bir sunum yapıyorlar, tasvir edilen süsleri Ermeni efsanelerine özenle "bağlıyorlar" vb.
Madam Margaryan'ın şimdi söylediği gibi, böyle bir koleksiyonu sunma fikri, Ermenistan ve İran'ın ortak bir başvuruda bulunduğunda, St. Thaddeus manastırına hac ziyaretinin UNESCO'nun maddi olmayan varlıklar listesine dahil edildiği ortak bir başvuruda bulunduğunda geldi. miras. Ve şimdi, İran İslam Cumhuriyeti'nin Ermenistan Büyükelçiliği Kültür Danışmanı Seyyed Hossein Tabatabai, iltifatlarla dolu: “Ermenistan ve İran, başka bir dine mensup iki ülkenin nasıl yan yana barış içinde yaşayabileceğinin eşsiz bir örneğidir. Bu, özellikle dini çatışmaların arka planına karşı çok şeyin gerçekleştiği zamanımızda önemlidir. "
Genel olarak konuşursak, Bay Tabatabai'nin, öncelikle, böyle bir barış içinde bir arada yaşamanın teklik değil, norm olduğunu akılda tutması daha iyidir. İkincisi, Ermenistan ile İran arasındaki ilişkilerin benzersizliği başka bir yerde yatıyor: İran, Ermenistan'ın resmi olarak belirlenmiş bir toprak çatışması olmayan tek devlettir. Ancak bu idilin ne kadar süreceği açık bir sorudur.
Hayır, elbette, İran'ın 2000'li yıllarda halk arasında "Garakilsa", yani "Kara Kilise" olarak adlandırılan bu Ermeni manastırını UNESCO miras listesine alması ve şimdi buna bir hac ziyareti eklemesi sevindirilebilir. orada manastır. Ancak bu kimse için bir sır değil: Ermenistan'da komşulara yönelik toprak iddiaları, eski manastırlar ve tapınaklar hakkında böyle "masum insani" eylemler ve konuşmalarla başlar. Bundan sonra basit bir mantıksal "zincir" kurulur: Burada Ermeni manastırları varsa, burada Ermeniler yaşıyorsa, burada Ermeniler yaşıyorsa bu topraklar Ermenistan'a ait olmalıdır. Manastırın İran Azerbaycan'ındaki Maku şehri yakınlarında, Ermenistan'ın uzun süredir üzerinde hak iddia ettiği Nahçıvan ile Türkiye'nin Doğu Anadolu'su arasındaki "üçgen"de yer almasından bahsetmiyorum bile, Ermeni seçkinlerinin "Batı Ermenistan"a dönüştürmeyi hayal ettiği "altı vilayet". Haritada eşit derecede efsanevi, örneğin "Güney Ermenistan"ın ne kadar kısa sürede görünebileceği sorusu, özellikle farklı baskılardaki "Büyük Ermenistan" haritaları da İran topraklarının bir parçasını ele geçirdiğinden, gündeme gelmeye değer. Son olarak, İran'daki insanlar bunu hatırlamaktan pek hoşlanmıyorlar, ancak kötü şöhretli Andranik Ozanyan, kanlı baskınlarını Maku civarında çoktan organize etti.
Ve İran'daki insanlar Ermenistan ile dostluk hakkında konuşmayı tercih ediyorsa, bu gerçekten endişelenecek bir şey olmadığı anlamına gelmez.
Nurani
Minval.az
Kaynak:https://www.musavat.com/ru/news/armeniya-iran-zhest-druzhby-ili-podgotovka-k-territorialnym-pretenziyam_827235.html

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum