Ermenistan'ın haçlı seferi ilanına Azerbaycan'dan sert tepki

Ermenistan, Azerbaycan sınırına üzerinde haç bulunan bir ulusal bayrak astı. Ermenistan'ın ulusal bayrağında haç resminin olmadığı açıktır. Öyle görünüyor ki Ermenistan, Azerbaycan'a karşı haçlı niyetini ifade etmek için ulusal bayrağını değiştirmeye karar verdi. (APA)

Ermenistan'ın haçlı seferi ilanına Azerbaycan'dan sert tepki
10 Ekim 2024 - 09:21
Ermenistan'ın haçlı seferlerini simgeleyen haç unsurunu bayrağa ekleyip bunu Azerbaycan sınırına dikerek ne gibi amaçlar güttüğü bu adımdan anlaşılıyor.
Haçlı Seferlerini simgeleyen haç unsurunu bayrağına ekleyen ve onu Azerbaycan sınırına diken Ermenistan'ın bu davranışının anlamı nedir? Bakü'nün tepkisi ne oldu?
ALMANYA.jpeg (343 KB)\
Elman Nasirov
Milletvekili Elman Nasirov, "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın üst düzey siyasi ve askeri liderliğinin iki başlı ve ikiyüzlü bir oyun oynamaya devam ettiğini söyledi: "Bir tarafta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Konsey toplantısında. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Devlet Başkanları Moskova'da düzenlenen, ülkesinin Azerbaycan ile ekim ayında bile barış anlaşması imzaladığını beyan ederek, imzalamaya hazır olduğunu beyan ederken, ülkenin cumhurbaşkanı Vaaghn Khachaturyan, Ermenistan'ın Azerbaycan ile barış anlaşması imzalayana kadar barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu duyurdu. COP29 ve aynı zamanda Ermenistan devleti, Azerbaycan sınırına haçlı haçı bulunan ulusal bayrağı dikiyor. Ancak Ermenistan'ın ulusal bayrağında haç resmi bulunmuyor. O zaman Azerbaycan ile konvansiyonel sınırda haçlı seferlerini simgeleyen haç unsurunun bayrağa eklenmesinin amacının ne olduğu sorusu ortaya çıkıyor. Bana öyle geliyor ki bu sorunun cevabını bulmak için uzun hayallere dalmaya gerek yok. Burada çok ciddi bir mesaj var. Haçlıların yürüyüşünün etkisini de dikkate alarak Azerbaycan'a böyle bir tehdit mesajı vermek istiyorlar. Azerbaycan'la konuşmak istedikleri şeyin en azından arka planını kas dilinde oluşturuyorlar. Bir yandan kendilerini barış güvercini gibi göstermek isterken, diğer yandan katliam gibi davranmak istiyorlar. Bütün bunların Ermenistan'ın barış sürecinde samimi olmadığının göstergesi olduğunu düşünüyorum. Nikol Paşinyan'ın bu günlerde üç günlük Fransa ziyareti ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Elysée Sarayı önünde kucaklaşması, dolaşımı, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Polonya ziyareti ve güvenliğe katılımı Forumu, bu forumda Azerbaycan'a yönelik suçlamaları ve özellikle Azerbaycan'ın barış istemediğini, Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı toprak iddialarının bulunduğunu söylemesi, Ermenistan'ın aslında barış antlaşması imzalamak istemediğini gösteriyor. Ermenistan, Azerbaycan'a öyle koşullar ileri sürüyor ki, Azerbaycan devletinin bunları kabul etmesinin mümkün olmadığı zaten açık. Örneğin Paşinyan, barış görüşmelerinde konuların yüzde 80'inin üzerinde anlaşmaya varıldığını söylüyor ve bu çerçevede derhal bir barış anlaşması imzalanması teklifinde bulunuyor. Ama sonra yüzde 20'yi parantez içine alıp ne kadar süre saklıyorsunuz, niyetiniz nedir, gelecek nesiller bununla uğraşsın ve yine de gelecekteki çatışmalara yer mi bırakıyorsunuz?! Ermenistan'ın yüzde 20 meselesini geleceğe saklama önerisi barış anlaşması imzalamaktan kaçınmaktır. Ermenistan ikiyüzlü siyasi hokkabazlık eylemini sürdürüyor. Hokkabazlık ve provokasyonlardan biri de, haçlı seferini simgeleyen haç görüntüsünün ulusal bayrağa yerleştirilmesi ve bayrağın Azerbaycan ile konvansiyonel sınırına dikilmesidir. Dolayısıyla olayların en karmaşık senaryolarda gelişmesinin sorumluluğu Ermenistan'a ve aynı zamanda onu himaye eden taraflara düşecektir.
Azerbaycan'ın güçlü bir ordusu olması şarttır - İlyas Huseynov (ÖZEL) - TurkicWorld
İlyas Hüseyinov
Sosyal Araştırmalar Merkezi sektör müdürü İlyas Huseynov, sosyal ağ kesiminde dolaşan videoda, Ermenistan'ın Azerbaycan ile olan konvansiyonel sınırında haçlı haçı sembollü Ermenistan bayrağının göndere çekildiğinin açıkça görüldüğünü söyledi. Bu tür adımlar bölgede gerilimi artırmaktan başka bir işe yaramıyor ve barışa aykırı: "Ermenistan her zaman Hıristiyanlığın propagandasını yapmış ve suni bir şekilde sömürmüştür. Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarına Hıristiyan unsurları da eklemeye çalışmıştır. Birinci ve ikinci Karabağ savaşında bu işaretler ortaya çıkmıştır. Ermenistan, bu şekilde medeniyetler arası bir savaş yaratmaya çalışmış ancak birinci Karabağ savaşının aksine sinsi niyetini gerçekleştirememiş, Ermenistan'ın geleneksel kirli politikasını sürdürmektedir. Bu tehdit ve oyunlardan biri de Azerbaycan'la yapılan haçlı seferlerini simgeleyen haç bayrağının çekilmesidir. Bu tür adımlar her ne kadar sonuç vermese de Ermenistan hakkında net fikir oluşturuyor. Böylece Ermenistan barışla ilgilenmediğini ortaya koyuyor ve Azerbaycan topraklarını işgal etme hedefini bir kez daha ortaya koyuyor. Ermenistan'ın Azerbaycan sınırında provokasyonlara hazırlandığının işaretlerini görüyoruz. Sanki jeopolitik, büyük bir savaş arıyorlar. Eğer bir gerginlik olursa bunun sorumluluğu Ermenistan liderliğine düşecektir."
Kaynak: 10 Ekim 2024, turkustan.az

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum