Ermenistan'da sona doğru

Yakında Ermenistan'ın sembolik devletinden geriye hiçbir şey kalmayabilir; teslim olan ülke bölgesel ve küresel eğilimleri ciddiye almalıdır; bütün kozlar Bakü'nün elinde...

Ermenistan'da sona doğru
21 Temmuz 2022 - 09:41
Ermeni yetkililer, davranışları ve açıklamalarıyla barışa herkesten daha fazla katkıda bulunmak yerine (çünkü barışa en çok teslim olan bir ülke ihtiyaç duyar) engel oluşturmaya devam ediyor.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, birkaç gün önce Tiflis'te Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile yaptığı görüşmede bir kez daha "Dağlık Kar Çatışması" ifadesini kullanarak, "Minsk Grubu Eşbaşkanlık Enstitüsü'nün tecrübesinden yararlanma" gereğini vurguladı. Erivan'ın yapıcı olmayan bir konumda kaldığını bir kez daha teyit etti. Ardından Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigiryan iki gün önce verdiği röportajla bu sonucu biraz daha güçlendirdi.
Mağlup olan tarafın, bazı dış çevrelere güvenerek, bu çevrelerin "ağızlarına bakarak" ve barışa hizmet etmeyen yıkıcı açıklamalarından cesaret alarak, ısrarla sorunun bitmediği izlenimini yaratmaya çalıştığı, eski statükoyu geri yükleyin. Ve böylece büyük barış her ay bir önceki aya göre daha ulaşılmaz hale geliyor. Değerli zaman boşa harcanır.
Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan görüşmesinin detayları - VİDEO, GÜNCELLEME
*****
Karabağ sorunu yoktur, tarihte kalmıştır. Bir problem olsa bile bu insanların uzlaştırılması ile alakalıdır. Başka hiçbir şey. Ne yazık ki sadece Ermenistan'daki radikal intikamcı güçler ve Ermeni lobisi uzlaşmanın önündeki engeller değil, Rusya'dır. Çoğu Rus uzmanın iki ulusun uzlaşmasının neredeyse imkansız olduğunu ve Rus ordusunun Karabağ'ı terk etmesi halinde oradaki Ermeni nüfusunun Azerbaycan tarafından yok edileceğini iddia etmesi tesadüf değildir.
Tabii ki, böyle bir retoriğin arkasında Ermeniler için bir "Hokhan" imajı yaratma ve Rusya'nın Karabağ ve Ermenistan'daki askeri varlığını sonsuza kadar sürdürme niyetinin ve sadece Ermenileri yakma arzusunun değil, bir çocuk için neredeyse açıktır. Zavallı Ermeni yüz yıldan fazla bir süredir bu basit gerçeği anlamadı. Anlamadıkça trajediler bitmez, peş peşe sıralanırlar...
*****
Josep Borrell, Avrupa Birliği adına Bakü ve Erivan'a itidal çağrısında bulundu
Joseph Borrel
Bugün, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Tiflis'teki toplantısını memnuniyetle karşıladı ve Twitter sayfasında şunları yazdı: "Bu, kapsamlı bir çözüme yönelik önemli bir adımdır. Avrupa Birliği, barışçıl, güvenli ve müreffeh bir Güney Kafkasya'nın destekçisidir. Normalleşme/uzlaşma ancak doğrudan diyalog yoluyla sağlanabilir."
Evet, doğrudan diyalogla. Azerbaycan uzun zamandır buna hazırdı. Peki ya Erivan? O da bununla ilgileniyor mu? Ne yazık ki, son soruya olumlu bir cevap yok. Çünkü Ermenistan kalıcı barış ve istikrarla ilgileniyorsa, neden 10 Kasım belgesinin ana maddelerinin uygulanmasını 20 ay erteliyor?
Armen Grgiroyan, ünlü bir skandal röportajında, Ermenistan'dan Karabağ'a daha fazla asker gönderilmeyeceğini, ancak "yerel askerlerin Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçıların "savunma ordusunda" görev yapmak üzere çağrılmaya devam edeceğini belirtti. Bununla güya Azerbaycan'a müjde veriyor. Aslında Ermenistan'ın Karabağ'da yasadışı silahlı kuvvetleri mi yoksa yerel silahlı haydutları mı olacağı bizim için ne fark eder.
Başka bir deyişle, aynı kışkırtıcı pozisyon: Bakü'ye "4. paragraf yerine getirilmeyecek" mesajı. Belki de bunlar Grigoryan'ın değil, Moskova'nın Ermenice bize aktarılan sözleridir. Her halükarda, Ermenistan Rusya ile daha ne kadar işbirliği yapacak ve "kauçuk"u daha ne kadar uzatacak? Eğer yasadışı silahlı gruplar 2025'e kadar Karabağ'ı terk etmezse, Azerbaycan sadece Rus barış güçlerinin topraklarımızda kalma süresini uzatmayacak ve sonunu getirecektir. önce bu silahlı birimleri etkisiz hale getirin ve ardından tüm kozların Bakü'nün elinde olması için görev süresini uzatın.
*****
Bu arada Güney Kafkasya'daki jeopolitik süreçler de ivme kazanmaya başladı. Ermenistan sürecin en zayıf noktasıdır. Teslim olan ülkenin liderliği, halkının geleceğini ve güvenliğini gerçekten önemsiyorsa, hayallerini acilen yeteneklerine uyarlamalı, bölgesel ve küresel eğilimleri ciddiye almalı ve büyük güçlerin elinde piyon olmayı reddetmelidir. Azerbaycan'a ve Türkiye'ye karşı asla gerçekleşmeyecek iddialardan sonsuza kadar vazgeçmeli. Aksi takdirde, Ermenistan'ın sembolik devletliğinden geriye hiçbir şey kalmayacaktır.
"Güney Kafkasya'da oldukça tehlikeli ve ciddi süreçler yaşanıyor, Rusya ile müttefiki kabul edilen Ermenistan arasında bir çatışma olacağı tahmin ediliyor."
Bu, Yahudi kökenli bir Rus askeri uzmanı olan Pavel Felgenhauer tarafından belirtildi.
ABD gizli servisinin Erivan'a gizemli ziyareti - Burns neden Bakü'ye gelmedi?
Uzmana göre Ermeniler, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı başkanı William Burns'ün Erivan'a yaptığı ziyaretten memnun olmamalı. Ona göre, bu yeterince kötü bir işaret. "Ukrayna'daki savaştan hemen önce Moskova'ya gitti, unutmayın... Ziyaretleri kötüye işaret. Bu, ülkenin ciddi bir krizin eşiğinde olduğu anlamına geliyor. Bu dostça bir yolculuk değil. Bu Ermenistan'a son uyarı olabilir. Son uyarı şudur: Rusya ve İran ile yakın ilişkiler durdurulmalıdır. Felgenhauer, aksi takdirde Ermenistan'ın Rusya, İran ve Beyaz Rusya gibi "kara listeye" alınacağını söyledi.
Analiste göre, ABD o zaman Azerbaycan ile ve öyle görünüyor ki Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeye başlayacak, çünkü "Türkiye, elbette bölgesel durumda herhangi bir Ermenistan'dan daha önemli bir ülke."
Burns'ün ziyaretinden sadece bir gün sonra Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sergey Naryshkin'in de Ermenistan'ı ziyaret ettiğini ekleyelim. Oradan Bakü'yü ziyaret etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü...
Politika departmanı,
"Yeni Müsavat"


İlk yayın yeri:https://www.musavat.com/news/kremlin-qriqoryanla-bakiya-gonderdiyi-mesaj-irevana-abs-da-son-xeberdarligini-etdi_906707.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum