Emel Fikir ve Kültür Konferanslarında bu hafta "Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret" konuşuldu

Emel Fikir ve Kültür Konferanslarında bu hafta "Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret" konuşuldu
29 Mart 2021 - 18:13

Emel Fikir Kültür Konferanslarında, bu hafta “Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret” konferansı gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı Feride Hüseyinova Şahin oldu. Şahin, sürgün ve göç temasına sahip Kırım Tatar yırlarını (türkü, şarkı) anlattı.

Emel Kırım Vakfı’nın her hafta düzenlediği Emel Fikir Kültür Konferanslarının bu haftaki konuşmacısı Feride Hüseyinova Şahin’di. Şahin, “Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret” başlıklı konuşmasında göç (muhaceret) ve sürgün temalı Kırım Tatar yırlarından (şarkı, türkü), tarihte yaşanan acı olayların Kırım Tatar folkloruna etkilerinden bahsetti.

Çevrimiçi olarak Zoom platformu üzerinden 28 Mart 2021 tarihinde düzenlenen ve Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden canlı yayınlanan konferansa katılanlar arasında; Kırım Derneği Genel Merkezi Başkanı Mükremin Şahin, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, yazar Serra Menekay da vardı.

Takdimi Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar yaparken, teşekkür konuşmasını Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Tahiroğlu gerçekleştirdi. Hacettepe Üniversitesinde doktora yapmakta olan konuşmacı Şahin, sunumuna kaynaklık eden “Sözlü Gelenekte Kırım Tatar Türklerinin Muhacereti ve Sürgünler” (2016, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Halk Edebiyatı Bilim Dalı) adlı yüksek lisans çalışmasından ve asırlık göçlerin, 18 Mayıs 1944 sürgünü başta olmak üzere tarihi acıların Kırım Tatar kültüründeki etkisinden bahsetti. Şahin, birçok Kırım Tatar yırından örnekler paylaşarak sözlerini tek tek açıkladı, bazı yırların kayıtlarını da katılımcılara dinletti.

Konferansın video kaydını Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden bu bağlantıya tıklayarak seyredebilirsiniz.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Mehmet Berk Yaltırık
28 Mart 2021, 18:53

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum