Dünyanın En Çok Turist Çeken 10 Şehri - Yazar: Ruhsara Yusupova

Dünyanın En Çok Turist Çeken 10 Şehri - Yazar: Ruhsara Yusupova
25 Kasım 2020 - 11:05 - Güncelleme: 01 Ocak 2021 - 01:19

Günümüzde insanların geziye olan ilgi ve eylemleri git gide artmaktadır. Bir ülke kendine özel çok ilgi çeken yeriyle ünlü ise diğer ülkeler de yemekleriyle, örf-adetleri ve gelenekleriyle tanılmaktadır. Stuff.co.nz sitesinde ‘’Dünyanın en çok gezilecek 10 şehri’’ hakkında bilgi verdi. Bu 10 şehirlerden birinin Semerkand olması Türk dünyası için ayrı bir değer.

Lizbon (Portekiz)

Bu şehirlerin ilki Portekiz’in Başkenti Lizbon’dur. Lizbon, İstanbul gibi dünyanın 2 yakası olan nadir şehirlerindendir. Avrupa Birliği şehirleri arasında çok gezilen şehirlerden biridir. Şimdiki ekonomik düzeyinin iyi olması turizme borçludur. Alfama’nın eski sokakları ve binaları, Barrio Alto, Baixa-Chiado sokakları ve dükkanları turistlerin büyük ilgi duydukları alanlardır.

Seul (Güney Kore)

Güney Kore’nin başkentidir. Seul’da turistlerin beğeneceği çok şey vardır. Tarih sevenler için eski ibadethaneler ve kutsal mekanlar mevcüttür. Alışveriş merkezleri ve Kore restoranları oldukça zevklidir. Ülke, film ve dizi sektöründe sınırları aşıp dünya genelinde bir hayran kitlesine sahiptir. Uzak doğu kültürü de turistlerin çok yoğun ilgisiyle karşılanmaktadır.

Göteborg(İsveç)

İsveç’in bir şehri olan Göteborg İskandinavya’nın en büyük limanına sahip olması dolayısıyla İsveç ekonomisi için çok önemli bir şehirdir. Turistler açısından gezilip görülmesi gereken bir çok yer bulunmaktadır. İsveç’in batı kıyısında bulunan şehrin içinden Göte Nehri geçmektedir. Dünyanın en büyük luna parkına sahip olan şehirde kanal gezintisine çıkılabilir, botanik bahçesini gezebilir, müzelerini ziyaret edebilir, bilim merkezinde bilgi edinebilir ve daha böyle birçok şey yaparak hoşça vakit geçirilebilir.

Lima(Peru)

Peru’nun başkenti Lima, bulunduğu çoğrafya itibariyle muhteşem doğal güzelliklere sahiptir. Tarihi eserleri ile de göz kamaştıran Lima bünyesinde barındırdığı müzeler ve sanat galeri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil vadediyor.

Sapporo (Japonya)

Sapporo, dünyanın en çok kar yağışlı alan metropollerinden biridir. Tam da bu sebepten Sapporo’da her yıl şubat ayında, şehrin turistlerle dolup taşmasını sağlayan Kar Festivali düzenlenir. Şehrin ünü sadece kar ile değil, özel birası ve beyaz çikolatasıyla da yayılmaktadır. Tarihi mimari yapılar, güzel sokakları, parkları, festivalleri ve ilginç alışveriş merkezleriyle her yıl 2 milyondan fazla turistin ilgisini çeker.

Budapeşte (Macaristan)

Bugünkü Budapeşte 1873’te Buda, Pest ve eski Buda’nın bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. Şehrin Buda kısmı Tuna Nehri’nin batısındaki tepede kurulmuş olup kentin tarihi bölgesini oluşturmaktadır. Şehrin en popüler ve en tarihi bölgesi olan Buda Kalesi çevresindeki binalar barok mimarinin izlerini taşımaktadır. Birçok festivale ev sahipliği yapan şehri, Orta Avrupa’daki en büyük sanat ve kültür merkezi olarak kabul görmüştür.

Semerkand(Özbekistan)

Orta Asya’da Özbekistan’ın şehri olan Semerkand, İpek Yolu üzerinde bulunduğundan tarih boyunca önemli bir şehir olmuştur. Bu ticaret anlayışı şimdilerde önemli bir sanayi şehri oluşuyla devam eder. Ülkenin en eski ve üçüncü büyük şehri olan Semerkand, Cengiz Han ya da Abbasiler gibi pek çok kültürün egemenliğinde kalmış, 14.yüzyılında Timur İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Bu dönemden şehrin merkezindeki Bibi Hanım Camii, Timur’un anıt mezarı ‘’Gur Emir’’ gibi günümüze kadar kalmayı başaran önemli bir tarihi yapılar halen şehri süslemektedir. Geçmişin izleri sadece tarihi yapılarda değil, geleneklerde de devam etmektedir. Nakış, altın işlemeciliği, ipek dokumacılığı, bakır işlemeciliği, seramik sanatı, oymacılık ve ahşap üzeri boyama halen devam ettirilen önemli geleneklerdir. Şehir, 2001 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. Gezilecek yerleri; yüzyıllar boyunca tarihin ve kültürlerin önemli bir geçiş noktası olan Semerkand şehrinde gezilecek yerler daha çok anıtlar, müzeler ve camilerden oluşur. Şehirdeki her yapıda mimari bir ihtişam dikkat çeker.

Bologna (İtalya)

Bir ortaçağ şehri olan Bologna oldukça eski tarihe sahiptir. Bu eski şehrin merkezi Piazza Maggiore Meydanı’dır. Şehrin merkezinde yer alan ve adeta şehrin sembolu haline gelen Asinelli Kuleleri kesinlikle görülmeye değerdir. Kuleler, 12.yüzyılda zengin aileler tarafından inşa ettirilmiştir. Kısa ve eğık olan kulenin adı ‘’Garisenda’’ uzun olan kulenin adı ise ‘’Asinelli’’dir. Bu şehirde dünyanın en büyük 15. klisesi mevcüttür.

Austin (ABD)

Yaklaşık 800 bin nüfusu olan Austin, Teksas’ın başkent 4. büyük şehridir. Travis Country’de bulunan Austin, yıl boyunca country, rock, rap veya alternatif müzik gibi tarzlarda çok sayıda canlı müzik etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehrin içinden geçen Colorado Nehri de çevreye çok güzel görseller sunuyor.

Adelaide (Avustralya)

Fleurieu Yarımadası’nın kuzeyinde konumlanan Adelaide Avustralya’nın kültür ve yaşam başkenti olarak bilinir. Adelaide The Economist tarafından 2010, 2011 ve 2015 yıllarında Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri Listesi’nde ilk 10’da gösterilmiştir. Müzeleri, sanat galerileri, ferah caddeleri, büyüleyici güzellikteki park ve bahçeleri, deniz kıyısına kurulu semtleri, demiryolu hatları ve şehrin iyi planlanmış yapısı Avrupa şehirlerini andırır.

Yazan: Ruhsara Yusupova

Kaynaklar:orhaajans.com,  kun.uz , gezimanya
ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum