Dünyaca ünlü Kazak sporcular ve sanatçılar - Yazar: Aigerim Sarpekova

Dünyaca ünlü Kazak sporcular ve sanatçılar - Yazar: Aigerim Sarpekova
06 Şubat 2021 - 12:26
  1. Samal Eslyamova

Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan ilk Kazak oyuncu. Samal Eslyamova, Sergey Dvortsevoy’un  yönettiği “Ayka” filmindeki performansıyla altın palmiye ödülüne layık görüldü. Filmde Moskova’da, doğurduğu bebeğini hastanede bırakıp kaçmak zorunda kalan sonra da tek basına çok zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi veren Kırgız göçmen Ayka’yı canlandıran  Eslyamova, 55. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde de En İyi Kadın Oyuncu seçilmişti.

  1. Dimaş Kudaybergen

2017 yılında Çin’in Çanşa şehrinde gerçekleşen “Singer” şarkı yarışmasında tanımlanamayan, insanüstü sesiyle ün kazanan Kazak şarkıcı. Dimaş Kudaybergen söz konusu yarışmada ikinciliği elde etmiş ve Çin’de tanınan isimlerin biri haline gelmişti.  Dimaş, daha önce, 2015 yılında Slavianski Bazaar yarışmasında (Vitebsk, Beyazrusya) birinci olarak Kazakistan’da ve diğer ülkelerde ün kazanmıştı, ancak Singer yarışması Dimaş’ın bütün dünyaca ünlenmesine sebep oldu. Dimaş’ın sesi 6 oktav ve 5 ses olarak tanımlanmaktadır.

  1. Mayra Muhamedkızı (Mayra Kerey)

Kazak opera sanatçısı. Paris’te “Büyük Opera”da sahne alan ilk ve tek Kazak solisttir. Kazakistan Cumhuriyeti’nin Onur sanatçısı, birçok prestijli uluslararası yarışmaları kazanan sanatçıdır.

  1. Gennadiy Golovkin (GGG)

Orta siklette ringe çıkan profesyonel boksçu. WBA (2010–2018), IBF (2015–2018), WBC (2016–2018), IBO (2011–2018), The Ring (2018–2018) eski dünya  şampiyonu. WBA, WBC ve Boxingnews24.com’a göre 2017 yılının en iyi boksörü.

  1. Cansaya Abdumalik

International Master (IM) ve Woman Grandmaster (WGM) unvanlarını taşıyan Kazakistanlı satranç oyuncusu. Dünya Gençler Satranç Şampiyonası’nı iki kez kazanan Cansaya Abdumalik, bir santranç dahisidir.

  1. Alan Börübayev

Antonio Pedrotti ve Lovro Von Matacic Uluslararası Orkestra Şefi Yarışmaları’nı kazanan Alan Börübayev, ünlü Orkestra Şefidir. Aynı zamanda, Irlanda Ulusal Radyo ve Televizyon Senfoni Orkestrası’nın Sanat Yönetmeni, Rusya Bolşoy Tiyatrosu’nun misafir şefi, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Onur sanatçısıdır.

  1. Kanat İslam

WBA Inter-Continental (2017 ve bugün), WBO NABO (2017 ve bugün), WBO Inter-Continental (2016 – 2017), WBA Fedelatin (2013-2017) ve WBA Fedelatin (2013-2017) hafif orta siklette şampiyonluklar sahibi, profesyonel boksçu.

 

  1. Aysultan Seitov

Hollywood, Rusya ve Kazakistan sanatçılarının klip yapımcılığını ve yönetmenliğini yapmaktadır. Genç yaşında (22) ünlü Hollywood yıldızlarıyla çalışan ilk Kazak yönetmendir.

  1. Raiza Alimzhan

Kazak kökenli Çin’li oyuncu ve manken. “Changan’daki En Uzun Gün”, “Kabileler ve İmparatorluklar: Kehanet Fırtınası” ve “Zhen Huan Efsanesi” gibi dizilerindeki rolleriyle ünlenmiştir.

  1. Saule Rahmedova

Moskova Ulusal Tiyatrosu’nda solistlik yapmış olan ünlü prima balerin. 1999-2009 yılları aralığında New Jersey’e taşınmış ve “New Jersey Ballet” bale grubunda çalışan Sayle Rahmadova, “Giselle”, “Kuğu Gölü”, “Don Kişot”, “Uyuyan Güzel”, “La Bayadère”, “Romeo ve Juliet”, v.b bale eserlerinde başrol oynamıştır.

https://orhaajans.com/yazar/sarpekova/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum