DÜNYA UYGUR KURULTAYI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYET BAYRAMI'NI KUTLADI

Dünya Uygur Kurultayı ve sivil toplum kuruluşları tarafından 12 Kasım Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

DÜNYA UYGUR KURULTAYI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYET BAYRAMI'NI KUTLADI
12 Kasım 2020 - 19:05

Dünya Uygur Kurultayı ve sivil toplum kuruluşları tarafından 12 Kasım Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi. 12 Kasım 1933 ve 12 Kasım 1944 tarihlerinde kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyetlerinin Kuruluş sürecinin, yıkılış nedenleri ve 1949 yılı Komünist Çin’in Doğu Türkistan’ı işgali konularının anlatıldığı toplantıda bir basın bildirisine yer verildi.

Doğu Türkistan’da 1933 ve 1944 yılında kurulan cumhuriyetlerin kuruluş yıl dönümü kaydediliyor. Dünya Uygur Kurultayı, Uygur Akademisi ve Uygur Hareketi (Campaign for Uyghurs) tarafından, 12 Kasım 1933 tarihinde Kaşgar’da ilan edilen Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetinin 87. yıl dönümü, 12 Kasım 1944 Gulca’da ilan edilen Doğu Türkistan Cumhuriyetinin 76. yıl dönümü dolayısıyla bugün bir toplantı düzenlendi.

ANKARA’DA DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYET BAYRAMI ETKİNLİĞİ

Uygur Hareketi lideri Ruşan Abbas’ın (Rushan Abbas) açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, Doğu Türkistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Basın açıklaması ise Uygur Akademisi Genel Sekreteri Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı tarafından okundu. Ardından Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem yaptığı konuşmasında Doğu Türkistan’ın işgal sürecini ve söz konusu cumhuriyetlerin kuruluş tarihinden bahsetti. Daha sonra basın mensuplarının sorularına geçildi.

Kırım Haber Ajansı-(QHA) toplantının öncüsü Uygur teşkilatlarının siyasi partilerle yaptıkları görüşmeleri sordu. QHA, ayrıca “Yapılmak istenilen faaliyetlerde, etkinliklerde görüşmelere ilişkin Çin Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğunun bir engelleme girişimi oluyor mu?” şeklinde bir soruyu dile getirdi.

QHA TÜRKÇE YAYIN YÖNETMENİ AYDIN TAŞ’A TEŞEKKÜR PLAKETİ

Etkinlikte Dünya Uygur Kurultayı ve Uygur Hareketi, Doğu Türkistan ile ilgili uzun yıllardır yaptığı haberlerden dolayı Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Yayın Yönetmeni Aydın Taş’ın şahsına teşekkür plaketi verilirken, QHA’ya da Doğu Türkistan ile ilgili servis edilen haberlerden dolayı teşekkür edildi.

Aydın Taş’a Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa adına ödülü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erkin Ekrem takdim ederken, Uygur Hareketi adına ödülü Başkan Ruşan Abbas verdi.

Aydın Taş, Ruşan Abbas’tan plaket alıyor

Toplantıda yer verilen bildiride Doğu Türkistan Cumhuriyetinin yeniden kurulması için temenni ifadelerine yer verildi. Bildirideki 3 maddede öne çıkan bazı ifadeler ise şöyle oldu:

“DOĞU TÜRKİSTAN İŞGAL EDİLMİŞ BİR TÜRK TOPRAĞIDIR”

Doğu Türkistan ile ilgili net olarak bilinmesi gereken 3 konuyu bilginize tekrar sunmak isteriz:

  • Doğu Türkistan Çin tarafından işgal edilmiş bir Türk toprağıdır. Sadece Çince adlardan bakıldığında bile bu gerçekler gün gibi ortadadır.
  • Doğu Türkistan davası Milli hak- hukuk ve özgürlük mücadelesidir.
    Bu gerçeği ve varabileceği boyutları en iyi bilen Çin devletidir. Onun için Çin devleti 11 Eyülden sonra oluşan “İslami Fobi” algısını “Terörizm” ile çok iyi harmanlamış, Uygurları “Aşırı dinci, Terörist” olarak etiketlemek için Çin’in içi ve dışında birçok tuzak kurmuş, “Terör Olayları” tezgâhlayarak algı operasyonları yapmıştır. Beyin yıkayarak kendi elleriyle organize ettiği “Aşırı dinci” kimseleri Suriye’ye göndermek yoluyla “Aşarı Dinci, DAEŞçi Uygur” imajını yaratmaya çalışmıştır.

  • Doğu Türkistan’daki soykırım “Çin Rüyası” ve “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” için yapılan “Enerji Güvenlik” önlemleridir.
    Eylül 2013 yılında ilan edilen “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” tarihi İpek Yolunun yeniden yorumlanması olup, “Nihai hedefi: İnsanlığın ortak kaderi topluluğunu inşa etmek” olarak açıklanmaktadır.
    Yani “Çin Rüyası, Çin’in dünyaya hâkim olma hedefidir. “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” ise bu hedefe ulaşmak için hizmet edecek olan araçtır.


    Çin Doğu Türkistan’da soykırıma başvurmuştur.

    Çin Milli Savunma Üniversitesi Rektörü General Liu Yazhou 2010 yılındaki “Batı Bölge teorisi” başlıklı yazısında şöyle demektedir:
    Genellikle Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Sincan (yani Doğu Türkistan) – Orta Asya denmektedir. Orta Asya Tanrının bugünkü Çinlilere lütfettiği zengin bir pastadır”
    Görüldüğü gibi Çin’in Soykırımı Doğu Türkistan ile sınırlı kalmayacaktır.


    Biz Doğu Türkistan davasını savunurken Türk Milletinin ortak menfaatine olan sorumluluk duygumuz gereği uyarıyoruz:
    Tıpkı Merhum Liderimiz İsa Yusuf Alptekin’in dediği gibi: Bize Bakın İbret Alın, Çin’i tanıyın, kara emellerini anlayın ve kendinizi koruyun.”

  • Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/dunya-uygur-kurultayi-ve-sivil-toplum-kuruluslari-dogu-turkistan-cumhuriyet-bayrami-ni-kutladi/275501/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum