DÜNYA UYGUR KONGRESİNDEN ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ: AMAÇ, İSLAM DÜNYASINDA "DOĞU TÜRKİSTAN" FARKINDALIĞI!

DÜNYA UYGUR KONGRESİNDEN ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ: AMAÇ, İSLAM DÜNYASINDA "DOĞU TÜRKİSTAN" FARKINDALIĞI!
22 Eylül 2020 - 19:31

Dünya Uygur Kongresi, Doğu Türkistan’daki ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekmek üzere Küresel Müslüman Din Adamları Konseyi ile iş birliği protokolü imzaladı.

Doğu Türkistan’da Çin hükumetince uygulanan dini, etnik ve siyasi baskı ve asimilasyonlara karşı Uygur sivil toplum kuruluşlarının uluslararası arenadaki hak mücadelesi sürüyor. Dünya Uygur Kongresi, küresel çapta Doğu Türkistan’da yaşanan baskı ve asimilasyonları gündeme getirmek üzere 17 Eylül 2020 tarihinde Küresel Müslüman Din Adamları Konseyi ile mutabakat zaptı imzaladı.

Dünya Uygur Kongresi, 1 Ekim 2020’den itibaren uygulamaya konmak üzere Uygur Türklerine karşı Pekin idaresinin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini gündeme getirmek için Küresel Müslüman Din Adamları Konseyi (Küresel İmamlar Konseyi) ile iş birliği yoluna gitti.

AMAÇ, İSLAM DÜNYASINDA DOĞU TÜRKİSTAN FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK

İmzalanan mutabakat zaptında temel amacın, işbirliğini güçlendirmek olduğu ifade edildi. Ayrıca, Uygur Türklerinin yaşadığı zulüm hakkında dünyaya objektif ve güvenilir bilgiler sunan Dünya Uygur Kongresinin, Müslüman Din Adamları Konseyi ile bu noktada iş birliğini ve karşılıklı ilişkilerin dayanışma çerçevesinde çalışacağı vurgulandı. Öte yandan, dini özgürlükler, insan hakları vb. konularda birlikte hareket etme kararı alındı. Küresel Müslüman Din Adamları Konseyi de imzalanan mutabakatta, Uygur halkına yönelik soykırım ve insan haklarına aykırı fiilleri duyurmaya yönelik basın açıklamaları ve fetvalar yayımlayacağını taahhüt etti. Ayrıca, İslam dünyasında Uygur Türklerinin yaşadığı zulümleri duyurmak ve Müslüman ülkelerin liderlerine bu konuda tavsiyelerde bulunacağını bildirdi.

İSLAM DÜNYASI, DOĞU TÜRKİSTAN’A SESSİZ KALIYOR

Doğu Türkistan’da Çin’in işlediği insan hakları ihlallerine karşı, İslam ülkelerinin sınıfta kaldığı herkesin malumu. Özellikle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde gerçekleşen oturumlar ve oylamalarda, Çin’in işlediği insanlık dışı fiilleri onaylayan bir tutum içinde olan İslam ülkelerinden şu ana kadar Pekin yönetimine bu baskı ve asimilasyon politikalarına karşı ciddi bir tepki gelmiş değil. Uygur Türkü aktivistler, bu konuda sık sık basın açıklamaları yaparak, İslam ülkelerini yaşanan bu drama karşı tepki ortaya koymaya çağırıyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları