DÜNYA BASINI, TÜRKİYE'NİN KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ KEŞFİNİ KONUŞUYOR

DÜNYA BASINI, TÜRKİYE'NİN KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ KEŞFİNİ KONUŞUYOR
22 Ağustos 2020 - 23:28

Türkiye’nin Karadeniz’de yaptığı doğal gaz keşfi, dış basın ve medyasında geniş yankı buldu.

Tükiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020 tarihinde saat 15.00’de Dolmabahçe’den Millete Sesleniş konuşması ile müjde olarak belirttiği gelişme, Karadeniz’de bulunan bir doğa gaz rezervi olarak açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise bu gelişmeyi eksen değişikliği olarak nitelendirmişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğal gaz keşfine dair açıklaması başta Avrupa ve ABD medyasında olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinin basın organlarında geniş yankı uyandırdı.

UKRAYNA: TÜRKİYE, ULUSAL GÜVENLİK KONUSUNU ÇÖZECEK

Türkiye’nin Karadeniz’deki stratejik ortaklarından olan Ukrayna devletinin basını da gelişmeyi olumlu izledi.

Ukrayna’nın resmi haber ajansı Ukrinform, gelişmeye dair haberi “Tarihi keşif: Erdoğan, Karadeniz’de gaz yatağı bulduklarını açıkladı.” başlığıyla verdi. Haberde, Erdoğan’ın, “Türkiye Karadeniz’de tarihindeki en büyük gaz yatağı keşfini yaptı. Fatih sondaj gemisi 320 milyar metreküp doğal gaz yatağı buldu.” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Erdoğan’ın 2023’te Karadeniz’de bulunan gazı çıkartmayı hedef koyduklarını ve Akdeniz’deki çalışmalardan da benzer haberler beklediklerini aktarılırken, Erdoğan’ın “Türkiye, ulusal bir güvenlik konusu olan enerji konusunu çözecektir.” denildi.

Ukrayna’nın popüler haber portallarından TSN, keşfi basına “Türkiye, Karadeniz’de tarihindeki en büyük gaz yatağını buldu.” başlığıyla taşıdı.

Keşfin, Türkiye’nin kendisinin artık bir enerji ihracatçısı olabileceğine değinilen haberde, Türkiye’nin sadece gaz ithalatını azaltmayacağını, Ukrayna, Bulgaristan ve Yunanistan’ın gaz alımıyla ilgilenebileceğine dikkat çekildi.

ABD’DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

ABD’li The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini, “Türkiye zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için büyük doğal gaz keşfine güveniyor” başlığıyla verdi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’deki doğal gaz sahasının Türkiye’nin enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilecek bir keşif olduğuna yönelik sözleri aktarılırken, keşfedilen sahada üretimin 2023’te başlamasının hedeflendiği kaydedildi.
Haberde, enerji uzmanlarının gazın 3 yıl içinde piyasaya sürülmesinin oldukça iddialı olduğuna ilişkin yorumu paylaşıldı.

AP: KEŞİF, OYUN DEĞİŞTİRİCİ DEĞİL

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ise haberinde “Türkiye, Karadeniz açıklarında büyük doğal gaz rezervi keşfetti” başlığına yer verdi.

Erdoğan’ın “Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız.” ifadelerine yer verilen haberde, uzmanlara göre söz konusu keşfin Türkiye için olumlu bir haber olduğu belirtilirken bir “oyun değiştirici” olmadığını ifade ettikleri belirtildi.

AP’nin haberinde, Karadeniz’deki doğal gaz sahasının keşfine yönelik haberin Doğu Akdeniz’deki gerilimin yükseldiği bir dönemde geldiğine de dikkat çekildi.

REUTERS: TARİHİ TÜRK GAZI KEŞFİ

Reuters ise “Erdoğan Karadeniz’de tarihi Türk gazı keşfini açıkladı” başlıklı haberinde, Türkiye’nin şimdiye kadarki en büyük doğal gaz keşfini duyurduğu kaydedildi.

Haberde, söz konusu keşfin daha büyük rezervlerin bir parçası olduğu belirtilirken sahadaki gazın ticarileşmesi halinde Türkiye’nin enerji ithalatında Rusya, İran ve Azerbaycan’a olan bağımlılığını dönüştürebileceğine dikkat çekildi.

Analistlerin görüşlerine yer verilen haberde, sahadaki gazın miktarına ilişkin belirsizlik olduğu ancak her halükarda büyük bir keşif olduğu vurgulandı.

YUNANİSTAN

Doğu Akdeniz’deki gerilimlerin sürdüğü Yunanistan’da ise söz konusu keşif tehdit olarak algılayanak genişçe konuşuldu.

Skai adlı haber portalı, “Erdoğan’ın sevinç çığlığı” başlığıyla verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşmaya geniş yer vererek, “Türk Lirası’nın kaybı geçici olarak durdu” ifadesini kullandı.

Enerji konulu haberler yapan Energia internet sitesi ise 320 milyar metreküp doğal gazın 2023 yılında kullanılmasının amaçlandığını belirterek, Erdoğan’ın Yunanistan’ı “Avrupa’nın şımarık çocuğu” olarak nitelendirdiğini anımsatarak yazdı.

Kathimerini gazetesinin internet sitesi, “Erdoğan: Karadeniz’de dev doğal gaz yatağı bulduk” başlığını kullanarak “Erdoğan, Akdeniz’deki araştırmaları hızlandırmakla tehdit ediyor” diye yazdı.

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel’den yayın yapan uluslararası haber sitelerinden Politico.eu, bulunan rezervin 320 milyar metreküp olarak tahmin edildiğini kaydetti. Haberde, sismik verilerin daha fazla rezerv olabileceği yönünde olduğu, Türkiye’nin daha derin sondaj çalışmaları yapmayı planladığı ifade edildi.

Doğal gazın, Fatih sondaj gemisi tarafından 250 kilometrekarelik Sakarya gaz sahası olarak adlandırılan bölgede keşfedildiği kaydedilen haberde, söz konusu doğal gazın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te kullanılmasının hedeflendiğine işaret edildi.
Haberde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de de yakın zamanda başka bir gemi ile rezerv arayacağı aktarıldı.

Belçika’nın Fransızca yayın yapan 7sur7 internet sitesinin AFP’ye dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile gerginlikler yaşadığına dikkat çekildi.

Belçika’nın yüksek tirajlı Fransızca yayın yapan Le Soir gazetesinde, “Doğal gaz: Türkiye, Karadeniz’de tarihindeki en büyük rezervi keşfetti” başlığına yer verildi. Haberde, keşfin yaklaşık 320 milyar metreküp olduğu ve 2023 yılında doğal gazın kullanılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

ALMANYA

Bild gazetesi Internet sitesinde, Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfi, Erdoğan’ın “Bugün ülke bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere bir araya geldik. Allah bize çok kıymetli bir kapıyı açtı. Gemilerimiz, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervini keşfetti. Bu işi tamamen yerli imkanlarımızla yürüttük.” ifadeleri ile okuyuculara aktarıldı.

Haberde Erdoğan’ın bölgedeki diğer buluntular için de ipuçlarının mevcut olduğunu ifade ettiği yansıtıldı..

“TÜRKİYE TOPRAKLARINDA BÜYÜK MİKTARDA DOĞAL GAZ BULDU”

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’da, “Türkiye, topraklarında büyük miktarda doğal gaz buldu.” başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan’ın “Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini ve bölgede diğer rezervlerin bulunduğuna dair de ipuçları olduğunu” söylediği aktarıldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrıca Akdeniz’de sondaj çalışmalarına da devam edileceğini duyurduğu aktarılarak, Türkiye’nin Yunanistan ve AB ile bu konuda bir ihtilaf yaşadığı belirtildi.

Ayrıca Erdoğan’ın Türkiye’nin bir enerji ihracatçısı olana kadar dinlenmeyeceklerini vurguladığı haberde, “Resmi açıklama öncesi konuya hakim kişiler, Ankara’nın enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olabilecek büyük bir kaynaktan söz etmişti. Türk lirası bu açıklama sonrasında değer kazanmıştı.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, Karadeniz’de ham madde arayışının ardından doğal gaz kaynağına ulaştı.

ÇİN

Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğal gaz keşfine dair açıklamasını, “Türkiye, Karadeniz’de doğal gaz keşfetti” başlığıyla duyurdu. China Daily gazetesindeki haberde ise Erdoğan’ın, Türkiye’nin önemli miktarda doğal gaz rezervi bulduğuna dair açıklamaları detaylarıyla haberleştirildi.

ENDONEZYA: TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN’DAN İTHALATINI AZALTACAK DAHA BAĞIMSIZ OLACAK

Endonezya medyasından Warta Ekonomi dergisi, internet sitelerinde, “Türkiye Karadeniz’de en büyük doğal gaz keşfini yaptı” başlığını kullandı.

Haberde, Türkiye’nin doğal gazı kullanmaya başlamasıyla birlikte Rusya ve İran’dan doğal gaz ithalatının azalarak ülkenin enerjide daha bağımsız hale gelebileceği vurgusu yapıldı.

Ülkenin en çok okunan haber sitelerinden iNews, Türkiye’nin doğal gaz keşfini, “Yatırımcılar gelişmeleri olumlu karşıladı. Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 1,2 oranında güç kazandı.” dedi.

MALEZYA’DA, CUMHURİYETİN 100. YIL DÖNÜMÜ VURGUSU

Malezya basınından Sinar Harian gazetesi, “Türkiye, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdi” başlığını kullandı. Türkiye’nin bölgede keşfedilen doğal gazı, Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümünde çıkarmayı hedeflediğine vurgu yapıldı. Free Malaysia Today internet sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklamalarını ana sayfaya taşırken söz konusu keşfin, Türk ekonomisini olumlu etkileyecek bir gelişme olduğu ifadelerini kullandı.

SİNGAPUR

Singapur medyasında ise The Straits Times gazetesi, “Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıkladı.” diye gelişmeleri aktardı. Erdoğan’ın Akdeniz’de de yer altı kaynakları bulmayı beklediğine dair ifadelerini yazdı. Channel News Asia televizyonunun internet sitesinde Türkiye’nin keşfi, ülke tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirildi.

JAPONYA: ŞİMDİYE DEK EN BÜYÜĞÜ

Japonya’nın JIJI haber ajansı, doğal gaz keşfini, “Karadeniz’de büyük doğal gaz keşfi” , Kyodo ajansı “Türkiye açıklarında büyük çapta doğal gaz sahası keşfi, şimdiye dek en büyüğü” başlığıyla gördü.
Ekonomi gazetesi Sankei ise doğal gaz rezervine ilişkin haberinde, “Türk Lirası’nın ani yükselişi rezerv keşfine bağlı bir diriliş tohumu mu?” başlığı ile yansıttı.

GÜNEY KORE

Güney Kore basınından The Korea Times, “Türkiye, Karadeniz kıyılarında geniş doğal gaz rezervi buldu” başlığıyla gelişmeleri aktardı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum