Dünü anlamayanlar bugünü kavrayamaz

Bugünü anlamak için düne bakmanın, geçmişe gitmenin, köke inmenin önemin altını çizen Mustafa Önsel, yeni kitabı "1 Köy 4 Adam 6,5 Darbe" ile okurlarını yakın siyasi hayatımızın çalkantılı dönemlerinde bir yolculuğa çıkarıyor. Kaynak Yeniçağ: Dünü anlamayanlar bugünü kavrayamaz

Dünü anlamayanlar bugünü kavrayamaz
10 Kasım 2020 - 16:02

Bunu da aynı köyden çıkmış 4 kişinin yaşadıkları üzerinden okura aktarıyor. Bu köy; Trabzon'a bağlı Beşikdüzü ilçesinin Vardallı köyü.

Türkiyenin geçmişine ışık tutacak bu yolculuğun kahramanları da; Halistin Kukul, Ziya Yücesan, Hayrettin Kalaycı ve Yusuf Kukul. Kitapta ağırlıklı olarak 1950-1980 arasını esas aldığını ancak bu dönemin öncesi ve sonrasına da gittiğini belirten Mustafa Önsel 6. kitabı olan "1 Köy 4 Adam 6,5 Darbe" ile ilgili olarak şu bilgiyi veriyor:

"Belgemiz, yazılı kaynaklardan ziyade insan olacak, Evet, sadece insan. Dört adam... Kitabımın kahramanları, aynı köyden, benim köyümden... Özellikle 1960-1980 yılları arasının çilesini çekmiş insanlar. Kimi darbelere karışmış veya karıştırılmış. Kimi yoğunlukla gençler arasında yaşanan sıcak olayların, kavgaların, çatışmaların içinde olmuş. İşkence görmüş, cezaevinde yatmış, üniformasından, mesleğinden olmuş, mağdur edilmiş, her birinin hayatı filmlere konu olacak dört samimi adam...

68 kuşağı, 78 kuşağı... Ülkücü, Devrimci... Her iki pencereden de. O anlamda "Biz haklıyız, diğerleri kesin haksız" gibi kalıplar içine girmeden... Yaraları kaşımamaya itina göstererek ama olanı biteni de objektif olarak ortaya koymaya çalışarak. Onların fikirsel yaklaşımlarının kaynaklarına vurgu yaparak, onların üzerinden bir dönemin resmini yansıtmaya çalışacağım.

Yukarıda belirttim, kahramanlarımız aym köyden. O köy, nasıl bir köydür, özellikleri nedir onu da aktaracağız. O özel-liklerin sebebi de ortaya çıkacak. O zaman neler kaçırmışız daha iyi anlaşılacak... Ve bütün olan biten oyunlar, oyuncular... Ülke neye hazırlanıyor? Ne yapmalı? Tabi buna ilişkin genel çerçevede önermelerim olacak..."

Kitapta cevabını öğreneceğiniz dikkat çekici sorulardan bazıları şöyle:

*Harbiye'de "İnönü mü, Atatürk mü" çekişmesi... *"Harbiyeli Aldanmaz" çelengini Taksim'e bırakan ve Ergenekon'dan yargılanan general kimdi? *Ordu içindeki hangi subaylar Mahir Çayan'ı destekliyordu? *Erenköy'deki kontrgerilla karargahında neler yaşandı? *Fetullah Gülen ile Abdullah Öcalan'ın yolları nerede kesişti?

*Haydar Baş birlikte hapis yattığı solcular için ne dedi? *Yılmaz Güney ile aynı koğuşta kalanlar neler anlattı? *Babası 150'liklerden olan 27 Mayıs'ın etkili generali kim? *CIA ajanı, Mihri Belli'ye ne söyledi? *Kozmik Oda'da aranan neydi?

Milliyetçi Hareket'in Başbuğ'u Türkeş'in yakın çevresinde bulunmuş 91 kişi ile yapılan söyleşiler "Hatıralarla Alparslan Türkeş" adıyla kitaplaştırıldı. Farklı görüşlere mensup kişilerin Türkeş'le ilgili anılarına da yer verilen kitapta kişilerin siyasi görüşü önemsenmeden, objektif bir bakış açısı ortaya konuluyor. Erkan Özben ve Furkan Sin'in hazırladığı kitabı emekli Albay Hasan Atilla Uğur, okurlara şöyle takdim ediyor:

"...Ayağa kalktı ve duvarda asılı olan Atatürk'ün kalpaklı resmini işaret ederek, hiç unutmadığım o sözü söyledi: "Çocuklar, ben hayatım boyunca onun izinden gitmeye çalıştım, siz de onun yolundan ayrılmayınız."

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sıkıntılı ve hareketli ortamlarında yaşamış, hem asker hem de siyasetçi olarak döneme damgasını vurmuş, işkenceler ve hapisler görmüş bir şahsiyetin hikâyesidir bu kitap... Türk Milliyetçiliğinin "Irkçılık" olmadığını, binlerce yıllık muazzam bir kültür olduğunu dünyaya haykırmış bir liderin; kendisini tanıyanların gözünden anlatımının yapıldığı akıcı, bilgilendirici bir eserdir bu kitap...Yakın tarihimize damga vurmuş olan Alparslan Türkeş ve yaşadığı dönemi anlamak, bilmek için; görüşü ne olursa olsun bütün gençlerimizin okumalarını tavsiye ederim."

Alparslan Türkeş'in bilinmeyen özelliklerinin bulunduğu kitapta cevabı verilen sorulardan bazıları şunlar:

*Ermeni Lider Levon Ter-Petrosyan ile Paris'te ne görüştü? *Süleyman Demirel'i hapisten nasıl çıkardı? *Turgut Özal, neden elini sıkmadı? *Kimler cenazeme gelmesin dedi? *Cenazesini kim kıldırmak istedi? *Nasıl bir aile babasıydı?

Yenisey Kitap Tel:(0543) 796 14 02

Kaynak Yeniçağ: Dünü anlamayanlar bugünü kavrayamaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum