Dr. Sadık Ahmet, doğumunun 74. yıl dönümü

Dr. Sadık Ahmet, doğumunun 74. yıl dönümü
07 Ocak 2021 - 22:01

Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dünya kamuoyuna duyuran, Batı Trakya Türklüğünün sembol ismi ve şehit lideri Dr. Sadık Ahmet, doğumunun 80. yıl dönümünde de unutulmadı. Dr. Sadık Ahmet, Yunanistan’da uzun yıllar maruz kaldığı zulümlere rağmen Batı Trakya Türklerinin haklarını savunmaktan vazgeçmemiş, Batı Trakya Türkleri için bir parti kurmuş ve sonuna kadar mücadele etmişti.

Batı Trakya’da Türklerin direnişinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet’in 7 Ocak 1947’de Gümülcine’nin Sirkeli köyünde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını Gümülcine de geçiren Sadık Ahmet, üniversite için Türkiye’ye gelmiş burada tıp eğitimi almış ve 1985 yılında Batı Trakya’ya geri döndü. Ülkesine döner dönmez Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları yakından takip eden ve hukuki haklarını alabilmek içim mücadele etmek gerektiğini düşünen Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Topladığı 15.000 imza ile oldukça ses getiren Dr. Sadık Ahmet, 8 Ağustos 1986 tarihinde bu faaliyeti nedeniyle tutuklandı.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN İLK SİYASİ PARTİSİNİ KURDU

Dr. Sadık Ahmet, 25 Eylül 1987’de Selanik’e giderek, Demokrasi İnsan Hakları toplantısında Türk toplumunun sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koydu ancak adaylığı çeşitli gerekçeler ile iptal edildi. 26 Ocak 1990’da Lozan Barış anlaşmasından doğan haklara uygun olarak Batı Trakya Türklerine “TÜRK” dediği için hapis cezası aldı ve Selanik Dudullu hapishanesinde iki ay hapis yattı. 8 Nisan 1990 genel seçimlerinde bağımsız milletvekili seçildi ve meclise gidi. 13 Eylül 1991 tarihinde Batı Trakya Türklerinin ilk siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kurdu. 1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın seçim kanunlarında yaptığı adaletsiz değişiklik nedeniyle meclise giremedi.

ŞÜPHELİ BİR TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Dr . Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını hukuken imza altına alan Lozan Barış Antlaşmasının 72. yıl dönümünde 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine’nin Susurköy mevkinde şaibeli bir trafik kazasında aracına traktör çarpması sonucunda yaşamını yitirdi.

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum