DÖRT YIL ARADAN SONRA: TÜRKİYE - YUNANİSTAN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN

DÖRT YIL ARADAN SONRA: TÜRKİYE - YUNANİSTAN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN
23 Eylül 2020 - 19:58

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj araması ile iplerin iyice gerildiği Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin yeniden başladığı duyuruldu. Dört yıl ara verilen görüşmelerin ardından ilk toplantının İstanbul’da olacağı öğrenildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeler, 4 yıl aradan sonra yeniden başladı. Müzakere masası yeniden kurulurken, Doğu Akdeniz ve Ege’deki konuların ele alınacağı ilk toplantı İstanbul’da olacak.

Tarihi henüz netleşmeyen görüşmelerin, Dışişleri Bakanlıkları heyetleri arasında gerçekleştirileceği duyuruldu.

SON GÖRÜŞME 2016’DAYDI

Türkiye, Yunanistan ile son istikşafi görüşmeyi 2016’da gerçekleştirmişti. Anlaşma masasına, Çipraş ve Miçotakis hükumetleri bir daha yanaşmadı.

TÜRKİYE- YUNANİSTAN ARASINDA DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ

Akdeniz, son yıllarda hiç olmadığı kadar sıcak bir gündemle, uluslararası kamuoyunun ve ülkelerin gözü önünde bulunuyor. Dünya basınının gündemindeki Doğu Akdeniz meselesi, ABD’den Mısır’a kadar bölgesel ve bölge dışı aktörlerin yakın markajında yer alıyor. Bölgedeki suları ilk bulandıran hamle, Rum tarafının, AB’yi arkasına alarak Türkiye’nin aleyhine bir şekilde tek taraflı anlaşma imzalamasıydı. Türkiye ise Doğu Akdeniz’de uluslararası kabul görmüş anlaşmalardan doğan hakkını kullanarak sondaj çalışmalarına başladı ve Doğu Akdeniz’de Pandora’nın Kutusu’nu açtı.

Türkiye’nin NAVTEX ilanı sonrası sondaj çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Yunanistan da uluslararası ortakları ile buna karşı çıkmaya devam ediyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum