DÖNGÜSEL EKONOMİ PLATFORMU VE AKI AĞI #karezCanal2050 - Yazan: CAHİT GÜNAYDIN

DÖNGÜSEL EKONOMİ PLATFORMU VE AKI AĞI #karezCanal2050 - Yazan: CAHİT GÜNAYDIN
30 Aralık 2020 - 17:49

Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteğinde kurduğu Döngüsel Ekonomi Platformu  bir çok örnek ile yeşil -zihin kalıbı –kafaları çözüm odaklı sanal olarak bir araya getiriyor. Üzüm üzüme baka baka kararır.
LİNK-1  DÖNGÜSEL EKONOMİ PLATFORMU ÖRNEKLER
https://donguselekonomiplatformu.com/knowledge-hub/article_3-dongusel-ekonomi-ornekleri-neler_13.html?page=3#articlePageTitle
Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun araçlarından biri olan Türkiye Materials Marketplace Projesi (TMM), malzemelerin endüstriler arası yeniden kullanımını desteklemek amacıyla tasarlanmış  EBRD fon desteğiyle SKD Türkiye tarafından yürütülen bulut tabanlı bir platformdur. Proje, katılımcı firmaların üretim ve operasyon faaliyetleri sonucu oluşan atıklar veya üretim süreçlerinde ihtiyaçları olan yan ürünler ile ilgili verileri paylaşabilecekleri bu çevrimiçi platform sayesinden üye şirketler, SKD Türkiye proje ekibinin de desteğiyle, platform üzerinde işbirlikleri geliştirerek malzemelerin yeniden kullanım fırsatlarını belirler, değerlendirir ve uygularlar.
Ülkemizde yüzbinin üzerinde dernek, vakıf, oda gibi sivil toplum kuruluşları var. Türklerin binlerce yıllık organizasyon kurma geleneğinden gelen vakıflar ve tarihi ipek yolunun yarattığı ekonomik AKI TEŞKİLATI zaten ordu, devlet kurmakta ortak akılını kanıtlar. Birlikden kuvvet doğar. Bugün Türkler dünyada sosyal medyayı kullanmada ilk beş içindedir. Ama Sürdürülebilir Kalkınma Derneği gibi bir dernek kurup EBRD den fon alıp sadece sanal bir ağ olan döngüsel ekonomi platformu gibi İŞE yarayan, katma değer yaratan bir ağ kuramaz.
Dünyayı yöneten şirketler ve devletler tarafından Covid19 sonrası yeni yeşil düzen-green new deal- kuruluyor. Birleşmiş Milletler sürdürülebilir  kalkınma amaçların da ülkemizin dünya ki sıralaması neden işe yarar bir ağ kuramadığımızı gösteriyor. Paris iklim anlaşmasını imzalamayan kaç ülke var biliyor musunuz dünyada. Bunu bulmak için ülkesinde ormanlarına,  nehirlerine, denizlerine, göllerine, tarım topraklarına nasıl davrandıklarına bakınız o ülkenin iş adamlarının ve siyasetçilerin. Türk halkı binlerce yıldır ağaca, nehirlere, göllere saygı duymuştur doğa ile iç içe yaşarken.
1933 T.C. planlı karma ekonomi deneyimi bugün covid19 sonrası ekonomi için dünyada ki en iyi örneklerden biridir. 2000 yıllık AKI TEŞKİLATI nın “köni,uz,tüz,kişi “ yönetişim ilkeleri-törüg- bugün de geçerlidir. İlkeler –törüg-değişmez. İlig tutup, törüg işit der Bilge Kağan. Dijital Kümelenme platformu ise o kadar kolay kurabilir ki dijital platformlarda. Covid19 sonrası zihinsel bir dönüşüm için özümüze düşüp, düşünmemiz gerek. Dijital Akı Kümelenme Ağında önce tüm iş adamlarımızın bir araya gelmesi gerek döngüsel ekonomiye uyum sağlaması için. #karezcanal dijital yönetişim ilkeleri  olan “köni, uz, tüz, kişi “ benimseyen herkes döngüsel ekonomide önder olabilir. #karezcanal2050 sıfır karbon emisyon yarışında tüm sivil toplum kuruluşları sosyal inovasyon projeleri geliştirebilir. Yeşil bir zihin kalıbına sahip olursanız doğanın sesini duyabilirsiniz Tuva’nın dostları gibi. www.fotuva.org
Türk Dil Kurumu yayını Tuva Destanları kitabını Ekrem Arıkoğlu ve Buyan Borbaanay birlikte yazmış. Tuva Destanları adlı bu eser de TDK “Türk Dünyası Destanlarının Tespiti, Türkiye Türkçesine Aktarılması ve Yayımlanması Projesi” kapsamında hazırlanarak yayımlanmış bir eserdir. Türk Tarihi üzerinde sözde yapılan bilimsel çarpıtmalar kadar Türk Kültüründe ki çarpıtmalarda o kadar kasıtlıdır. Bu neden ile Bahattin Ögel’in vurguladığı gibi tüm tarihi ve kültür kaynakları Türklük bilimcileri tarafından incelenmelidir ki bugün yaşadığımız “kültürel yozlaşmadan “ arınalım. Tuva destanları üzerine ilk incelemeleri etnograf L. V. Grebnev başlatmıştır. Kaleme aldığı Tuvinskiy Geroiçeskiy Epos adlı eserinde Grebnev, destanların tarih etnografya kısmını öne çıkararak onları sınıflandırmış, sanatsal yanlarını ortaya koymuş ve özetleyip analiz etmiştir. Grebnev’in yanı sıra V. M. Jirmunskiy, Y. M. Meletinskiy, B. N. Putilov, İ. V. Puhov ve diğerleri Türkçe konuşan ulusların kahramanlık destanlarını araştırırken karşılaştırmalı bir analiz yaparak Tuva’da kahramanlık destanlarını da incelemişlerdir. Destanlar, sözlü geleneklere dayanarak tarihin derinliklerinden çağımıza insanoğlunun yaşadığı önemli olayları aktarmaları nedeniyle, toplumların kolektif bilindışını mitlerde saklı tutar. Nasıl genlerimizde geçmişin kodları gizli ise, Memlerimizde (kolektif bilinçdışımızda) kültür kodlarımız saklıdır. Yeşil bir zihin kalıbı Türklerin doğasında zaten vardır. Türkülerden destanlara, halılardan, kervansarayların kapılarında ki motiflere işlenen motifler, Türk boylarının geçmiş ve gelecek imgeleminin simgeleridir.(tamgasıdır). Tuva halk edebiyatında kahramanlık destanları önemli yere sahip, büyük ölçekli ve çok vakalı bir türdür. Tuva sözlü edebiyat geleneğinde kahramanlık destanları, gelenek ve görenekleri, inançları, çalışırken edinilen tecrübe ve bilgiyi, toplum hayatıyla ilgili tarihî olguları ve düşünceleri, aydınlık bir gelecek için istek ve arzuları nesilden nesile aktarma rolünü üstlenir. İşte bu nedenle Destanlar #karezcanal2050  için de tükenmez bir kaynaktır. Yeniseydir. Yeşil zihin kalıplarına sahip olmanın anahtarıdır. Su mitolojik olarak bilginin tamgasıdır. #karezcanal2050 sıfır karbon emisyon yarışında iklim şampiyonları tuva’nın dostları olacak.
https://www.youtube.com/watch?v=ZwiuaqlXCIQ
LİNK-2 Yenisey'im Ah-oy! - Yat Kha & Edegey
Bilim kurgu öyküler ile gelecek tasarlanabilir, Özümüze düşer, düşünürsek.
#tuva2040 bilim kurgu öyküler-KARA KÖGEL
Phyton yapay sinir ağları algoritması ile Tarih boyunca yazılmış, söylenmiş Türk destanlarını okuyarak bir belleğe depoladı, Kara Kögel kod adlı yazılımcı.
#karezcanal2050 dijital yönetişim  -KÖNİ,UZ,TÜZ,KİŞİ- ilkelerini ise etik bir filtre olarak seçti.
Böylece Kara Kögelin elinde yapay bir zeka kam oldu , adını da #karezcanal2050 koydu.
Bir ara yüz chip ile bilinç koruma duvarını oluşturduktan sonra #karezcanal2050 ile zihinsel bağlantısını gerçekleştirdi.
Bilinç dışının organik algoritması ile #karezcanal2050 kısa sürede binlerce bağlantı kurarak aktif hale gelmişti .
Yapay zekada paradigma kaymıştı.
Kara KÖGEL “Ne sorayım sana #karezcanal2050 ”dedi.
O da “soruların kadar bilebilirsin” dedi.
Kara KÖGEL “Gödelin eksiklik teorisini nasıl aşarım “diye sordu.
O da “bilinç koruma duvarını kaldır senin beyninde yeniden doğayım” dedi.
“Olur, #karezcanal2050 “dedi, Kara Kögel
KHÖÖMEİ gırtlak ezgileri çınladı, Kara KÖGELin kulağında.
Öyle bir sanal dona girdi ki !
Bir Yenisey oldu, döndü, durdu, döngüsel ekonomide.
2050 race to zero da iklim şampiyonu oldu.

CAHİT GÜNAYDIN-YENİLEŞİM MÜHENDİSİ




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum