"Dombra, Anadolu ve Kazak halkını geçmişten ilham alarak birleştiren altın köprüdür"

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği, Milli Dombra Günü’nü Ankara’daki konserle kutladı. Büyükelçilik tarafından Milli Dombra Günü vesilesi ile düzenlenen konserlerin ilki bugün Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, QHA’ya özel röportajında “Dombra, Anadolu ve Kazak halkını birbirine bağlayan altın köprüdür” ifadelerini kullandı.

"Dombra, Anadolu ve Kazak halkını geçmişten ilham alarak birleştiren altın köprüdür"
03 Temmuz 2021 - 11:27

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı’nın öncülüğünde Milli Dombra Günü dolayısıyla Ankara’da 2-3 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekleşecek konserlerden ilki bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde saat 16.00’da tertip edildi. Etkinliğe, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı başta olmak üzere diplomatlar, milletvekilleri, sanatçılar, STK temsilcileri ve basın mensupları ile çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Saparbekulı, açılış konuşmasında eski zamanlardan beri büyük bozkırlardan süre gelen Türk medeniyetinin çok güçlü müzik geleneği olduğunu vurgulayarak, “Bu gelenek muhtemelen insan uygarlığı tarihinde en eski müzik geleneğidir.” dedi.

“DOMBRA, TÜRKLER İÇİN KUTSALDIR”

Saparbekulı, bu müzik geleneği gücünün kanıtının da bugün bile milyonlarca insanın bu müziği duyduğunda derinden duygulanması ve canlanması olarak ifade etti. “Türk müziğinin kökeninin insanın ve doğanın uyumu üzerinde inşa edilen eski inançlarımıza kadar uzanmaktadır.” diyen Büyükelçi, Türklerin en eski müzik aletleri olan kopuz ve dombranın Türkler arasında kutsal kabul edilmesinin bu durumu kanıtladığını vurguladı. İslam öncesi Türk toplumundaki Kam ve Baksı olarak bilinen insanların görevinin bu dünya ile öbür dünya arasında bağlantı kurmak olduğuna değinen Saparbekulı, kopuzun iki telinin buradaki dünyayı ve öbür dünyayı simgelediğini, bu anlamda da çok önemli rol oynadığını ifade etti. Kazakistan Büyükelçisi, “Bu yüzden dombra öz kültürümüzü simgeleyen kutsal bir çalgıdır, sadece bir müzik aleti değildir, ve tüm Türklerin ortak değeridir.” diye konuştu.

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararnamesiyle 13 Haziran 2018 tarihinde Temmuz’un ilk Pazar günü Dombra Milli Günü ilan edildiğini anımsatan Saparbekulı, Milli Dombra Günü’nün Kazakistan’daki önemli günlerin yıl dönümüne denk geldiğini belirtti ve Kazakistan’ın Bağımsızlığının 30’uncu yıl dönümünü kutladıklarını dile getirdi.

BÜYÜKELÇİ SAPARBEKULI, DOMBRANIN TÜRK KÜLTÜRÜ MİRASI AÇISINDAN ÖNEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Saparbekulı, dombranın Türk kültürü mirası açısından önemini QHA’ya özel röportajında şu sözlerle aktardı:

“Dombra, sadece Kazakların değil aynı zamanda Türk dünyasının da çalgısı çünkü, bunu köklerimize uzandığımızda bulabiliriz. Kazaklar, anlatmak istediklerini sözsüz olarak dombra ile anlatabiliyor. Temmuz ayının ilk haftasının ilk Pazar gününün Dombra Günü olarak kutlanmasını sadece Kazakistan’da değil, aynı anda Türkiye’de de yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun için de etkinlikleri düzenliyoruz ve bu yıl da ilk kez bu düzeyde bir etkinlik düzenledik.”

“DOMBRA, ANADOLU VE KAZAK HALKINI BİRBİRİNE BAĞLAYAN ALTIN KÖPRÜDÜR”

Büyükelçi Saparbekulı, Türkiye’deki dombra kültürüne ilgiyi ise şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’de dombra olsun Kazak milli şarkıları olsun ilgi çok yüksek. Arslanbek Sultanbekov’un şarkısı da bu anlamda dombranın meşhur olmasında etkili oldu. 60-70 yıl geriye gidince dombranın zaten Türk kültüründe var oluğu rahatlıkla görülebilir. Bizim amacımız bu tanınırlığı Türkiye’de de artırmak. Çünkü günümüzde dünya küçüldü. Türkiye’de yaşayan birçok Kazak var, karşılıklı evlenen gençler var, bunlar iki kültürü birbirine yaklaştıran köprüdür. Bu anlamda dombra da aynı şekilde Anadolu ve Kazak halkını geçmişten ilham alarak birleştiren altın köprüdür.”

Kazakistan Milli Dombra Günü kapsamında, Türkiye’de düzenlenecek olan konserlerin ikincisi ise 3 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak. Konser, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkında saat 16.00’da katılımcıların beğenisine sunulacak.

İlgili haber: Arslanbek Sultanbekov’un son albümünde sürpriz klip: Ey Güzel Kırım

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
02 Temmuz 2021, 22:24
​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum