DOĞUMUNUN 100. YIL DÖNÜMÜNDE KIRIM TATAR PİLOT AMETHAN SULTAN KIYİV'DE ANILACAK

DOĞUMUNUN 100. YIL DÖNÜMÜNDE KIRIM TATAR PİLOT AMETHAN SULTAN KIYİV'DE ANILACAK
24 Ekim 2020 - 12:03

Efsanevi Kırım Tatar pilot Amethan Sultan, doğumunun 100. yıl dönümünde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de anılacak.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 22 Ekim 2020 tarihinde Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, 25 Ekim 2019 tarihinde saat 16.00’da Kıyiv’deki Ebedi Şan Parkında bulunan Amethan Sultan Anıtı önünde anma töreni düzenleneceğini ve anıta çiçek bırakılacağını bildirdi.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV ANMA PROGRAMINI DUYURDU

KTMM Başkanı yaptığı açıklamada, “Değerli arkadaşlar! 25 Ekim 2020 tarihinde Amethan Sultan’ın doğumunun 100. yıl dönümüdür.  25 Ekim 2019 tarihinde saat 16.00’da Kıyiv’deki Ebedi Şan Parkında bulunan 2 defa Sovyetler Birliği kahramanı unvanına layık görülen test pilotu, Kırım Tatar milli hareketi aktif üyesi Amethan Sultan’ın anıtı önünde anma töreni düzenlenecek. Törene, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, Ukraynalı yetkililer ve sivil aktivistlerin katılacak.” ifadeleri kullandı.

Refat Çubarov, anma etkinliğinin, katılımcıların Ebedi Şan Parkının merkez girişi önünde saat 16.00’da toplanması ve Amethan Sultan anıtına doğru yürümesi ile başlayacağını bildirdi. KTMM Başkanı törene katılmak isteyen herkesi koronavirüs salgını çerçevesinde uygulanan önleyici tedbirlere uymaya davet etti.

Bunun dışında Çubarov, anma törenine katılan herkese Ukrayna Merkez Bankasının Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle bastığı hatıra parasının hediye edileceğini belirtti.

EFSANEVİ KIRIM TATAR SAVAŞ PİLOTU: AMETHAN SULTAN

Amethan Sultan iki kere Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası ile ödüllendirilmişti. Bu ödüle layık görülen 7 Kırım Tatarından biri olarak tarihe geçen Sultan, II. Dünya Savaşı sırasında 150 hava saldırısına katılmıştı. Tek olarak 30, grup olarak da 19 Alman uçağı düşürmüştü.

Amethan Sultan, 2. Dünya Savaşı sırasında 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi. Savaş sonrası test pilotu olarak kariyerine devam etti. 100’den fazla hava aracı türü kullanan Amethan Sultan toplam olarak 4237 saat uçtu.

KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİNİN İÇİNDE YER ALDI

 Amethan Sultan, Kırım Tatar halkının temsilcileri ile birlikte Moskova’da Kızıl Meydan’a da çıktı. “Kırım Tatarlarının vatanına iade edilmesi” talebini içeren belgeleri ilk olarak imzalayanlar arasındaydı. Birçok kez KGB’ye çağrılarak bu tür eylemlere katılmaması konusunda uyarıldı, ama buna rağmen Kırım Tatar halkının milli hareketine iştirak etmeye devam etti, soydaşlarını evine kabul etti.

GÖKYÜZÜNE AŞIK BİR PİLOT

Amethan Sultan gökyüzüne aşıktı, gökyüzü ona her zaman ilham veriyordu. Ancak gökyüzü onun sonunu getirdi. 1 Şubat 1971 yılında Tu -16 tipi bir uçağın, test uçuşu sırasında meydana gelen kaza sonucunda hayatını kaybetti. 
 
Hatırlanacağı üzere, Mayıs 2015 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Akmescit Havalimanına Amethan Sultan ismi verilmesi ile ilgili kararı kabul etti. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale havalimanı da uzun bir süredir Amethan Sultan’ın adını taşıyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum