Doğu Türkistanlılar aile nöbetinde: Çin'den cevap almadan buradan gitmeyeceğiz

Çin yönetiminin alıkoyduğu aileleri için mücadele eden Doğu Türkistanlıların İstanbul’daki aile nöbeti, tam kapanma sürecinde verilen aranın ardından devam ediyor. Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, aile nöbeti adını verdikleri eylemlerde Çin’den aileleri hakkında sağlıklı bilgi talep ediyor ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımın bitmesini istiyor. QHA’ya konuşan Doğu Türkistanlı aktivist Enver Jan, “Amacımız, Doğu Türkistan halkının sesini duyurmak, sosyal medyada ve kamuoyunda gündem oluşturmaktır. Burada Doğu Türkistanlıların ortak mücadelesi var.” ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistanlılar aile nöbetinde: Çin'den cevap almadan buradan gitmeyeceğiz
27 Mayıs 2021 - 13:49

Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, koronavirüs salgını kapsamında verilen tam kapanma arasının ardından aile nöbeti tutmayı sürdürüyor. Ara verilen aile nöbetine, 17 Mayıs 2021’den itibaren yeniden başlandı. Başkonsolosluk önündeki Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, bugün eylemin 159. gününde Çin yönetimine taleplerini yineledi ve soykırıma karşı kamuoyunu desteğe çağırdı.

“DOĞU TÜRKİSTAN HALKININ ORTAK HAREKETİ BURADA…”

Doğu Türkistanlı aktivistlerden Enver Jan, QHA’ya yaptığı açıklamada, yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen İstanbul’daki aile nöbetine devam edecekleri mesajını verdi. Doğu Türkistanlı aktivist, “Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına karşı çıkmak ve toplama kampı mağdurlarının durumunu öğrenmek için hiçbir zaman yılmadan aile nöbetimiz devam edecek. Burada, dönem dönem 100’e yakın kamp mağduru yakını gösterilere katılıyor. Doğu Türkistan halkının ortak hareketi var burada. Herkes konuşup düşüncelerini paylaşıyor ve sesini duyurmaya çalışıyor. Amaç sadece, Doğu Türkistan halkının sesini duyurmak, sosyal medyada ve kamuoyunda gündem oluşturmaktır. Bu sayede, akrabalarımız, arkadaşlarımız, yakınlarımız hakkında Çin’den bilgi almak istiyoruz. Yaşanan soykırım faaliyetlerine karşı mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRK HALKININ YANIMIZDA OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Doğu Türkistanlı aktivist Medine Nazımi de, “Günlerdir yılmadan aile nöbetimize devam ediyoruz. Masum aile üyelerimizin özgürlüğüne kavuşmasını, onların sesini duyabilmeyi istiyoruz. Bunun için yorulmadan mücadelemiz sürecek ve küstah Çin de buna cevap verecek. Biz bu cevabı almadan buradan gitmeyeceğiz. Biz Türk halkının yanımızda olduğunu biliyoruz ve bu yüzden inandığımız yolda yürümeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

DOĞU TÜRKİSTANLILAR, AİLE NÖBETİNE DEVAM EDİYOR

Doğu Türkistanlı aktivistler, eylemde Türk dünyası bayraklarını da dalgalandırmayı ihmal etmiyor. İstanbul’daki Doğu Türkistanlıların aile nöbetinden kareler:

 

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı. Ankara’daki Çin Büyükelçiliğinde seslerini duyuramayan Doğu Türkistanlılar, tam 120 gündür Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde hak arayışını sürdürüyordu.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
26 Mayıs 2021, 15:40

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum