DOĞU TÜRKİSTAN'DA TOPLAMA KAMPLARINA GÖNDERİLME SEBEBİ: İKAMET ADRESİ DEĞİŞTİRMEK!

DOĞU TÜRKİSTAN'DA TOPLAMA KAMPLARINA GÖNDERİLME SEBEBİ: İKAMET ADRESİ DEĞİŞTİRMEK!
15 Nisan 2020 - 17:22

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da, toplama kamplarına gönderilmenin akıl almaz nedenlerine bir yenisi daha eklendi.

Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarına gönderilen Uygurların bir kısmının ikametlerini değiştirdikleri için buralara gönderildikleri öğrenildi. Onlardan biri Uygur ev kadını Ayşegül Turahun. 2010’da Doğu Türkistan’da farklı bir köye taşınan Turahun, bu nedenle 7 yıl sonra toplama kampına alındı. Turahun, ikamet değişimini resmi makamların onayıyla gerçekleştirse de bu durum onun kamplara yollanmasının önüne geçmedi.

HAPİS SUÇU: DİNİ İÇERİKLİ MESAJ PAYLAŞIMI

Turahun kamptayken, Çin güvenlik birimleri hakkında soruşturma da başlattı. Cep telefonunda yapılan incelemede, Çin Komünist Partisi tarafından yasaklanan dini içerikli dosyaları tanıdıklarına gönderdiği tespit edilen kadın hakkında açılan dava, 2 yıl sonra sona erdi. Turahun’a “Etnik ayrımcılığı kışkırtmak” ve “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” suçuyla 10 yıl hapis cezası verildi. 

Turahun’un Doğu Türksitan’ın kuzey batısında bulunan Gulca şehrinde cezaevinde olduğu belirtildi. Turahun’a yönelik suçlamaların tek dayanağının ise tanıdık kişilere, Kur’an’dan ayet ve hadisler göndermek olduğu öğrenildi. Uygur aktivistler, Çin Komünist Partisi’nin, Uygurların nüfus hareketlerini ve demografisini kontrol altında tutmak için ikamet değiştiren kişileri takip altına aldığını ifade ediyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum