DOĞU TÜRKİSTAN'DA VAHŞETİN BELGESİ: ÇİN HÜKUMETİ KISIRLAŞTIRMA PROJESİNİ KABUL ETMİYOR AMA...

DOĞU TÜRKİSTAN'DA VAHŞETİN BELGESİ: ÇİN HÜKUMETİ KISIRLAŞTIRMA PROJESİNİ KABUL ETMİYOR AMA...
23 Eylül 2020 - 19:54

CNN International gazetecileri Ivan Watson, Rebecca Wright ve Ben Westcott, Çin’in Doğu Türkistan’da ortaya koyduğu baskıları ve sistematik asimilasyon politikalarını ortaya koyan bir rapora imza attı. Çin’in resmi kayıtlarına göre 2018’de Doğu Türkistan’daki doğum oranlarının üçte bire indiğini aktaran gazeteciler, buna rağmen Çin’in halen bölgede kadınların kısırlaştırıldığına dair ithamları reddettiğini dile getirdi.

Gazetecilerin, Çin hükumetine Doğu Türkistan’daki Uygur azınlığa ve kadınlara yönelik taciz ve tecavüz iddialarına ilişkin sorularına cevap verildiği öğrenildi. CNN’in ulaştığı kamp mağduru Zumrat Dawut’un, güya çok fazla çocuğu olduğu iddiasıyla Çin hükümeti tarafından zorla kısırlaştırılmasının ardından insan hakları aktivistleri tarafından Pekin yönetiminin kısırlaştırma operasyonlarına dikkat çekilmişti.

ÇİN’İN RESMİ RAPORU: DOĞUMLAR ÜÇTE BİRE İNDİ ANCAK UYGURLARI KISIRLAŞTIRMIYORUZ!

Çin’in baskı ve asimilasyonlarının merkezi haline gelen Doğu Türkistan’daki toplama kampları Pekin yönetimi tarafından dünyaya sözde eğitim kampları ve radikalleşmeyi önleme merkezi olarak lanse edilse de toplama kamplarının mağdurları ve bölgeyle ilgili bağımsız raporlarda durumun vahameti gözler önüne seriliyor. Doğu Türkistan’a ilişkin adı geçen raporlardan birisi olan CNN International medya servisinin raporu, bölgedeki doğum oranlarını düşürmek için on binlerce Uygur Türkü kadının doğum kontrolüne zorlandığını ve kısırlaştırıldığını ortaya koydu.

Çin hükumetine ait resmi belgelere bakıldığında Doğu Türkistan’da 2016 yılında her 100 binde 50 kadın kısırlaştırılırken, 2018’de bu rakamın 250’ye çıkmış durumda.

ALMAN ARAŞTIRMACIDAN ÇARPICI RAKAMLAR

Öte yandan, Komünizm Kurbanları Anma Vakfı kıdemli üyesi Alman araştırmacı Adrian Zenz, Çin’in belgelerine dayandırdığı raporunda, 2018 yılında kısırlaştırılan Doğu Türkistanlı kadınların sayısının, 2016 rakamlarına kıyaslandığında 5 kat arttığı ifade ediliyor. Çin hükumetine ait resmi belgelere bakıldığında Doğu Türkistan’da 2016 yılında her 100 binde 50 kadın kısırlaştırılırken, 2018’de bu rakamın 250’ye çıkmış durumda.

Zenz, Birleşmiş Milletler’in tanımlamasına göre Pekin hükümetinin belli azınlıkları hedef alan doğum oranını azaltmaya yönelik bu hareketinin “soykırım” olarak nitelendirildiğini ifade ediyor.

Benzer haber:
Doğu Türkistan’da ceza kampında 3 yıl alıkonuldu, gördüklerini anlattı

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum