Doğu Türkistan anneler, Ankara'ya yürüyüşüne devam ediyor!

Doğu Türkistan anneler, Ankara'ya yürüyüşüne devam ediyor!
10 Mart 2021 - 11:41

Çin yönetiminin alıkoyduğu çocukları için mücadele eden Doğu Türkistanlı kadınlar, İstanbul’dan Ankara’ya dün yürüyüş başlattı. Doğu Türkistanlı anneler, yürüyüş eylemi için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü seçen anneler, “Ankara’ya yürüyerek tüm dünyaya sesimizi duyurmak istiyoruz.” dedi.

Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin sistematik baskılarına karşı seslerini her platformda duyurmak için mücadelesini sürdürüyor. Çin yönetiminin alıkoyduğu çocukları için seslerini duyurmak isteyen Doğu Türkistanlı anneler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşe geçti. Yürüyüşe devam eden 7 Doğu Türkistanlı anne, konu ile ilgili Kırım Haber Ajansı’na konuştu.

DOĞU TÜRKİSTANLI ANNELER İSTANBUL’DAN ANKARA’YA YÜRÜYOR

Yürüyen annelerden olan Kalbinur Tursun, tüm dünyaya seslerini duyurmak istediklerini belirterek, “Biz 7 Uygur Türkü anne olarak 2016 yılında Türkiye’ye geldik ama çocuklarımız Çin’de kaldı. Geldikten sonra çocuklarımızla hiçbir şekilde irtibat kuramıyoruz. Hayatta olup olmadıklarını bilmiyoruz. Bu konu ile ilgili 8 Mart 2020 yılında Dünya Kadınlar Günü’nde mücadelemize başladık. Dün yine Dünya Kadınlar Günü’nde çocuklarımızdan bir haber alabilmek için İstanbul’dan Ankara’ya olan protesto yürüyüşümüze başladık. Ankara’ya yürüyerek tüm dünyaya sesimizi duyurmak istiyoruz. Daha önce Çin Büyükelçiliğinden çocuklarımız hakkında bilgi almak istediğimize dair bir dilekçe verdik ancak bize herhangi bir yanıt vermediler.” diye konuştu.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum