Reklam
Reklam

Doğu Libya'daki paralel hükümeti "sorumsuz açıklamalar" yapan Yunanistan'ı sert bir dille uyardı

Doğu Libya'daki paralel hükümeti, Türkiye ile Mutabakat Muhtırası'na yönelik "sorumsuz açıklamalar" yapan Yunanistan'ı sert bir dille uyardı

Doğu Libya'daki paralel hükümeti "sorumsuz açıklamalar" yapan Yunanistan'ı sert bir dille uyardı
10 Aralık 2025 - 09:18
hammad
Libya'nın Usame Hammad liderliğindeki doğu hükümeti, Atina'nın Libya'dan Türkiye ile imzaladığı deniz yetki alanı mutabakatı anlaşmasını iptal etmesini istemesinden birkaç gün sonra, Yunan üst düzey yetkilileri "Yunanistan'ın Libya'nın içişlerine açıkça müdahalesi" nedeniyle kınadı.
"Verici ve borç veren ülkeler ile uluslararası finans kuruluşlarının iradesine bağlı olan Yunanistan'daki yetkililerin, Libya yasama organına Libya-Türkiye mutabakat zaptını onaylamamasını nasıl emredebilir?" ifadeleri yer aldı.
Libya'daki savaş ağası Hafter'in sözcüsü olarak görülen Hammad, Libya'nın hiçbir dış gücün kendisi adına konuşmasına veya halkının çıkarlarına hizmet eden ve Doğu Akdeniz'deki tarihi haklarını garanti altına alan hukuki ve diplomatik tercihlerine müdahale etmesine izin vermediğini söyledi.
"Libya, coğrafi konumunun gerektirdiği bu hak ve kazanımları korumak için gerekli her türlü tedbiri alma konusunda egemenlik hakkını korumaktadır."
Hammad, yaptığı açıklamada, "Libya'nın deniz haklarına herhangi bir müdahaleyi veya meşru ikili anlaşmalarının sorgulanmasını kabul etmeyeceği" uyarısında bulundu.
Yunanistan'ın açıklamalarının, Atina'nın sözlü gerginlik ve gerçekçi olmayan iddialarla dışarıya aktarmaya çalıştığı iç siyasi gerginliği yansıttığını belirten Pompeo, Yunanistan'ın kışkırtıcı açıklamalardan kaçınmasını ve varsa haklarını talep ederken uluslararası hukuk kurallarına uymasını istedi.
"Yunan yetkililerin sorumsuz açıklamalarının bölgesel istikrara hizmet etmediğini ve bölge halklarının anlayış, işbirliği ve iyi komşuluk temelinde ilişki kurma özlemleriyle bağdaşmadığını vurguluyoruz."
Temsilciler Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı Musbah Duma da Pazar günü Yunan yetkililerin Libya'nın içişlerine müdahalesini kınadı .
Yunanistan Parlamentosu Başkanı Nikitas Kaklamanis, bu hafta başında Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akayla Salih'i davet ederek, 2019 Libya-Türkiye Denizcilik Mutabakat Muhtırası'nın iptal edilmesini istedi ve bunun "Libya'nın çıkarlarına hizmet edeceğini" söyledi.

Kaynak:PZT, 08/12/2025 - 21:17,https://libyaobserver.ly/index.php/news/parallel-government-east-libya-lambasts-greece-over-irresponsible-remarks-mou-turkey

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum