Dışişleri Bakanlığından 18 Mayıs mesajı: Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında olmayı sürdürecektir

Dışişleri Bakanlığından 18 Mayıs mesajı: Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında olmayı sürdürecektir
18 Mayıs 2021 - 12:23

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’nin, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasa dışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının yanında olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bugün, 1944 Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 77. yıl dönümü kaydediliyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü ve 21 Mayıs Çerkes Sürgünü’nün 157. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

TÜRKİYE, SÜRGÜNÜN 77. YILDÖNÜMÜNDE KIRIM TATARLARININ ACISINI PAYLAŞTI

Kırım Tatarlarının, 77 yıl sonra Kırım’ın yasa dışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam ettiğinin belirtildiği mesajda, Türkiye’nin, Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdüreceği belirtildi.

Türk Dışişlerinin mesajında şu ifadelere yer verildi:

“1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250.000 Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır.

Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.”

21 Mayıs gününün, Çarlık Rusyası’nın işgalinde öz yurtlarını terketmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınan Kafkas halklarının büyük kayıplar verdikleri, ortak hafızalarda bugün de yaşatılan bir trajedi olan Çerkes Sürgünü’nün 157. yıldönümü olarak anıldığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı mesajında, “Kırım Tatar Türkleri ve kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor ve aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.” denildi.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

Kırım Haber Ajansı - QHA
E. K.
18 Mayıs 2021, 11:12

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum