Dimetoka! - Yazar: Abdullah Uluyurt

Dimetoka! - Yazar: Abdullah Uluyurt
29 Kasım 2020 - 13:31

Dimetoka aslında Bursa’dan sonra Edirne’den önce kısa süre Osmanlı Devletine payitahtlık yapan kaybedilmeye yüz tutmuş vatandır. “Dimetoka içinde vardır bir havuz, Dimetoka kızları pek yavuz” türküsünden öte de bir şeyler bilmek lazım.

Bundan iki yıl önce ziyaret etmiştim. Türkiye’den okunan ezanla namaz kılınacak kadar yakın. Bu tabi ki içinde sıkıntı da taşıyor. Batı Trakya’nın Türkiye sınırı güvenlik gerekçesi ile boşaltılmıştır. Farklı gerekçelerle Türkün malı elinden alınmıştır. Özellikle demir perde döneminde “Rus işgali ve komünizm” bahane edilerek Türksüzleştirilmeye çalışılan bir vatan toprağıdır.

Alakalı olan herkes Batı Tarakya’da iki Türk müftüsünü bilir. Gümülcine ve İskeçe müftülerini. Ama Dimetoka müftüsü de olması lazımdır. Ama yoktur. Neden yoktur? Neden arkası aranmaz? Son yıllarda “bir başkent eski de olsa başkenttir” şiarından hareketle ziyaret ettiğimiz Dimetoka’da viraneye dönmüş Türk eserleri ile yağmalanmış vakıf arazileri arasında bizi karşıladı genç Süleyman Macir. Bir var olma mücadelesi veren kardeşimiz. Son günlerde yaşadığı ülkede korunup kollananlarla başı dertte. Cemaatin kabul etmediği Dimetoka Vakıflar İdaresi başkanı ve göstermelik konan “müftünün” Müslümanlara saygısızlığından şikâyetçi. Kendisine yapılan hakaret ve saldırıya rağmen, mağdur iken gözaltına alınmış.

Bugün Süleyman Macir’e sahip çıkılmazsak Yunanistan’daki bu bölgede yaşayan Gagauzların bir şekilde nasıl yok edilmeye çalışıldığı ve başarılmak üzere olunduğu akıbeti yaşanacaktır. En tabi inançlarını yaşamak dışında bir beklentisi olmayan, esasında Lozan Anlaşması ile Türkiye’nin taraf olduğu bu kardeşlerimize devletimizin şefkat eli bir an evvel uzatılmalı, haklarının Yunan idareleri ve onların işbirlikçileri tarafından gasp edilmesi engellenmelidir.

Dimetoka Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macir, Batı Trakya Türk Azınlığına ait mezarlıkların durumunu gündeme getiriyor. Macir, başlattığı imza kampanyası ile mezarlıkların düzenlenmesi için vakıflar idaresini göreve çağırıyor. Dimetoka, Kumçiftliği ve çevre köylerde mezarlıkların bakımsız bırakılarak kendiliğinden yok olmasının önüne geçmek istiyor.

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı

orhaajans.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum