Demir Çağı

Demir Çağı
27 Ocak 2021 - 16:11

Demir Çağı

Demir çağı genel bir kapsamla, çeşitli alet ve silahların yapımında ana malzeme olarak demirin kullanılmasının başlangıç olarak alındığı antik dönemin ismidir.

Demir malzemesinin daha etkin kullanımı, insan topluluklarının tarım, inanç, sanat ve savaş alışkanlıklarında değişimlere sebep olmuştu.

Demirçağ yaşam (şekillendirme)

Birçok krallık kurulmuş ve başka coğrafyaları fetih ve insanları köleleştirmelere yönelmesi yine bu çağda olmuştur.

Demir çağı yine farklı coğrafyalarda farklı zamanlarda yaşanmıştı.

Sistematik olarak demir üretimi ve demir aletler kullanımı Anadolu’da yaklaşık olarak MÖ 2. bin civarında başlamıştır. Hindistan’ın Ganj Vadisi’nde yapılan son arkeolojik araştırmalar en eski demir işçiliğinin MÖ 1.800 yılına ait olduğunu göstermiştir.

Neolitik Devrimden itibaren toplulukların elde ettikleri gıda maddesi miktarını zaten artmıştı ve bu, sürekli bir nüfus artışına yol açtı. Artan nüfusu beslemek, yeni toprakları tarıma açmakla sağlandı ama bunun da bir sınırı vardı. Bronz Çağı’nda dahi bronz aletler geniş halk yığınları için ulaşılması güç bir maldı. Tam bu noktada üretici güçlerdeki belirtilen gelişme, yani demir aletlerin kullanılması, artan nüfusu besleme olanağı sağladı ve nüfus artışını destekledi. Öte yandan artan üretim, ticaretin ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağladı. Sonuç olarak demir kullanan toplumların ekonomisi diğerlerine oranla büyük ölçüde gelişme göstermiştir. Özellikle ticaretin sağladığı gelir, varlıklı bir zümrenin ortaya çıkmasını sağladı. Bu durum geri dönerek üretimi ve ticareti teşvik etmiştir.

Öte yandan toplumların büyüyen üretim kapasiteleri hükümdarların daha fazla sayıda asker beslemesine ve onları donatmasına olanak sağlamıştır. Dahası demir silahlarla donatılmış olan askeri gücün, bundan yoksun olan toplumların askeri güçleri karşısında kesin bir üstünlük sağlayacağı ortadadır. Dolayısıyla demir kullanımı bu toplumlara etki alanlarını genişletme olanağı sağlamıştır.

Biliyor musun?
Demir Çağı kavramı kronolojik bir anlam ifade etmez.
Dünyanın her bölgesinde bu üç devir eşzamanlı olmadığı gibi genel geçerli bir silsile değildir.
Üç devrin birbirini izlemesi evrensel bir gereklilik olmamıştır. Örneğin Güney Pasifik Adaları, Afrika kıtasının iç bölgeleri ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında toplumlar, kendi içsel dinamiklerinin bir sonucu olarak Taş Devri’nden doğrudan doğruya Demir Çağı’na geçiş yapmışlardır.
Arkeolog Antony Snodgrass, Bronz Çağı Çöküşü ’nün Akdeniz civarında yol açtığı toplumsal alt-üst oluşların sonucunda ticaretin daraldığına dikkati çekerek, bunların sonucunda belirgin bir kalay sıkıntısı yaşandığını ileri sürmektedir. Bu bağlamda, metal endüstrisinin bronza alternatif metaller arayışına ittiğini açıklamaktadır.
Bu dönemde, günümüze kadar gelen birçok el yazmasının yanı sıra asya ve sematik dinlerden birçok dinsel yazıtta bu dönemde yazılmıştır.

Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu

www.bilgipedia.org



 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum