DEDE KORKUT BOYLARI İLHAM OLDU: "URUZ ER KİŞİNİN GERİ DÖNÜŞÜ" OYUNU ÇIKTI

Türk mitolojisi ve Dede Korkut boylarından (destan) esinlenerek tasarlanan “URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü” (URUZ: Return of the Er Kishi), oyunseverlerle buluştu.

DEDE KORKUT BOYLARI İLHAM OLDU: "URUZ ER KİŞİNİN GERİ DÖNÜŞÜ" OYUNU ÇIKTI
05 Ekim 2020 - 20:42

Türk mitolojisi ve Dede Korkut boylarından (destan) esinlenerek tasarlanan “URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü” (URUZ: Return of the Er Kishi), oyunseverlerle buluştu.

Duyurulduğu 2019’dan itibaren sosyal medyada yoğun bir ilgi gören, 2 Ekim 2020 itibarıyla Steam platformu üzerinden oynanabilen oyunda; mekanlarda hatta manzaralarda geleneksel Türk motifleri, bozkır esintili müzikler yer alıyor. Mitolojide yer alan evren (ejderha) ile Dede Korkut boylarından tanınan korkunç Tepegöz gibi efsanevi varlıklar, oyunun kahramanı Uruz’un karşısına çıkıyor. Oyunda elde edilen bazı kazanımlar (achievement) Piri Reis, Kürşad, Alp Er Tunga ve Tarkan isimlerini taşıyor.

Berzah Games’ten çıkan, yapımcılığını 3d tasarımcı/yönetmen ve illüstratör Ali Can Meydan‘ın, senaryosunu ve metinlerini ise Anatolian Rock Revival Project adlı sanat projesiyle tanınan Gökhan Yücel‘in üstlendiği piksel platform oyununa, Steam üzerinden erişilebiliyor.

OYUN KONUSUNU, SALUR KAZAN’IN OĞLU URUZ’DAN ALIYOR

“Uruz, Orta Asya’nın mistik dünyasında yol alan bir figürün başından geçen maceraları deneyimlediğimiz pixel platform tarzında bir oyundur. “Uruz: Er Kişi’nin Dönüşü”; Oğuz Türklerinin bilinen en eski epik yazılı destanlarından birisi olan ve göçebe Türk halklarının sosyal yaşam tarzı ve inançlarından ipuçlarını keşfedebileceğimiz “Dede Korkut Hikayeleri”‘nden esinlenerek yapılmıştır. Kitaptaki “Kazan Bey’in oğlu Uruz’un tutsak ediliş hikayesi” destanı oyunun temel çıkış noktasıdır. Uruz, Orta Asya’nın mistik dünyasında yol alan bir figürün başından geçen maceraları deneyimlediğimiz pixel platform tarzında bir oyun. Kitaptaki “Kazan Bey’in oğlu Uruz’un tutsak ediliş hikayesi” destanı oyunun temel çıkış noktasıdır. Bu hikayede Salur Kazan’ın oğlu Uruz’un esaret altında kalana kadar hiç savaş görmediğini (bu yüzden babasına ava gitmek için baskı yapmasını), av sırasında Kazan Bey ve Uruz’un haydutlar tarafından nasıl saldırıya uğradığını, Uruz’un savaşa nasıl girdiğini ve esir alındığını, Burla Hatun’un oğlunun tehlikede olduğunu öğrendiğinde nasıl tepki verdiğini, Kazan Bey’in haydutları nasıl takip ettiğini ve Uruz’un kaçması için ona nasıl yalvardığını, Burla Hatun’un ve Kazan Bey’in adamlarının Uruz’u kurtarması için Kazan Bey’e nasıl yardım ettikleri anlatılmaktadır. Oyunumuz bu destanın bittiği yerden başlar. Bu olaylar sonrasında kutlama hazırlıkları yapılırken karanlığın güçleri ansızın yeryüzüne çıkar ve obaya saldırırlar. Tüm sevdiklerini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze kalan Uruz’u büyük bir macera beklemektedir. Bu macerada kamlar, canavarlar, mitolojik yaratıklar ve tanrılarla karşılaşacaktır.”

TÜRK KÜLTÜRÜYLE PİKSELLERİ BULUŞTURAN OYUNDAN GÖRÜNTÜLER


  • Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/dede-korkut-destanlari-ilham-oldu-uruz-er-kisinin-geri-donusu-oyunu-cikti/254959/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum