DEB Partisi Genel Başkanı Asafoğlu: Batı Trakya'da Türk Azınlık yaşıyor

DEB Partisi Genel Başkanı Asafoğlu: Batı Trakya'da Türk Azınlık yaşıyor
17 Nisan 2021 - 12:14 - Güncelleme: 17 Nisan 2021 - 12:16

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, resmi ziyaret kapsamında geldiği Türkiye’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Yunan Bakan Dendias, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini bir kez daha inkar ederek Yunanistan’ın tavrını yineledi. Dendias’ın Batı Trakya Türk toplumunu inkar etmesinin üzerine Kırım Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, “Biz zaten Yunan devletinin bu inatçı inkarını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias 15 Nisan 2021 tarihinde Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı sorunları ikili görüşmelerde açık bir şekilde dile getirdiklerini belirterek, Türkiye’nin Rum vatandaşlarının sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdiğini ve aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri için de beklediklerini kaydetti. Dendias ise (Batı) Trakya’daki azınlığın Müslüman Azınlık olduğunu belirterek, Yunan devletinin resmi görüşünün de bu yönde olduğunu, bu konularda kışkırtıcı eylemlerin ilişkilere zarar verdiğini ifade etti. Konu ile ilgili Kırım Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, “2021 yılında bile bu kadar inatçı bir biçimde, hiç geri adım atmaksızın ve mantıklı bir açıklaması olmadan bunu her seferinde dile getirmenin bir sebebi olmalı.” diye konuştu.

ASAFOĞLU: BATI TRAKYA’DA TÜRK AZINLIK YAŞIYOR

Asafoğlu, Yunan Bakanın skandal açıklamasının altında yatan sebebi bildiklerini belirterek, “Biz zaten Yunan devletinin bu inatçı inkarını biliyoruz. Gerçekten 2021 yılında bile bu kadar inatçı bir biçimde, hiç geri adım atmaksızın ve mantıklı bir açıklaması olmadan bunu her seferinde dile getirmenin bir sebebi olmalı. Bu şimdi ülke çıkarı mıdır ya da azınlığı farklı bir konuma getirmek midir veya ülkeyi bölmek parçalamak mıdır? Bunun ne olduğunu az çok biliyoruz ama biz buna kesinlikle karşıyız.” dedi.

Batı Trakya’da yaşayan azınlık, Türk Azınlıktır. Bunu her zaman söylüyoruz.

Çiğdem Asafoğlu

“TÜRK AZINLIĞI, 2014 VE 2019 SEÇİMLERİNDE KENDİNİ KANITLADI”

Çiğdem Asafoğlu, DEB Partisinin 2014 ve 2019 seçimlerinde İskeçe ve Rodop’ta birinci parti olduğunu, bu sonuçlarla Türk Azınlığının varlığını kanıtladığını belirterek, “2014 ve 2019 yılında Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Yunanistan’da ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu seçimlerine katıldı. 2014 yılında Genel Başkanımız Mustafa Ali Çavuş’tu ve kendisi de aynı şekilde ‘Batı Trakya’daki azınlık Türk’tür’ diyen bir insandı. 2019 yılında Genel Başkan bendim ve ben de bas bas ‘Türküz’ diye bağırdım. Biz her iki seçimde de DEB partisi olarak, Batı Trakya Türklerinin yoğun olarak yaşadığı İskeçe ve Rodop’ta birinci parti olduk. O zaman bu azınlık ‘Hayır biz Türk değiliz’ mi diyor? Zaten 2014 ve 2019 yılında partimizin aldığı oylarla Türk Azınlığı bir nevi Yunan devletine ve bütün iktidarlarına ne olduğunu söylemiş oldu.” ifadelerini kullandı.

“LOZAN ANLAŞMASINDA RUMLAR DA GEÇMİYOR”

DEB Genel Başkanı, Lozan Anlaşmasında Rumların da olmadığına dikkat çekerek, “Bunlar sürekli ‘Lozan Anlaşmasında azınlıklar Müslüman olarak geçiyor’ diyor. Birincisi, Lozan Anlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandı, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu. İkincisi Lozan Anlaşmasında Müslüman azınlık diye geçiyor Türkler ve Rumlar demiyor evet ama Rumlar da demiyor. Müslümanlar ve gayrimüslimler diye geçiyor. Biz de o zaman İstanbul’da yaşayan Yunanlara ve Rum Ortodokslara gayrimüslim mi diyelim?” dedi.

Ben her zaman şunu savunuyorum; burası demokrasinin beşiği, medeniyetler ülkesi ya! O zaman azınlığın ne istediğini sorsunlar. Bir kere bu nezaketi göstersinler ve ‘Siz ne hissediyorsunuz?’ diye sorsunlar.

Çiğdem Asafoğlu

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ozan Barış Erim
16 Nisan 2021, 20:40​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum