ÇUBAROV'DAN KIRIM'A YASA DIŞI GÖÇ EDENLERİ CEZALANDIRMA ÖNERİSİ

ÇUBAROV'DAN KIRIM'A YASA DIŞI GÖÇ EDENLERİ CEZALANDIRMA ÖNERİSİ
13 Şubat 2020 - 19:17

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna yasalarını ihlal ederek işgal altındaki Kırım’ı yasadışı bir şekilde göç edenleri cezalandırmayı mümkün kılmak için Ukrayna mevzuatında değişiklik yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Ukrayna Parlamentosu insan hakları, geçici olarak işgal edilen Donetsk, Lugansk bölgeleri ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu, ulusal azınlıklar ve uluslararası ilişkilerden sorumlu komitesinin Ukrayna’nın ana kısmı ile işgal altında bulunan Kırım arasındaki Çongar kontrol noktasında yapılan toplatısı sırasında konuşan Çubarov, “Yasa tasarıları üzerinde çalışmalıyız ve bazı çalışmalarımız oldu. Sadece bir alanı ele almak istiyorum- bunlar sadece baskı değil. Kırım Tatarları ve etnik Ukrainler Kırım’In dışına itiliyor. Aynı zamanda oraya Rusya vatandaşları yerleşiyor. Ceza Kanununa, Ukrayna yasalarına aykırı olarak Kırım’a yerleşen insanların (hangi ülkeden ve milletten olursa olsun) nasıl cezalandırılacağını belirleyecek değişikliklerin getirilmesine ne engel oluyor” ifadelerini kullandı.

Ukrinform ajansının haberine göre Çubarov, işgal altındaki Kırım’a Rusya vatandaşlarının yerleştirilmesinin sadece Ukrayna sınırlarının ihlali olmadığını, bunun, Ukrayna topraklarının kolonileştirilmesi olduğunu kaydetti.

2019 yılının sonunda Kırım İnsan Hakları Grubu, Rusya 2014 yılında Kırım’ı işgal ettikten sonra, Rusya’dan 158 bin kişinin işgal edilen yarımadaya yerleştiğini bildirmişti.

Kırım’ın, Kremlin yönetimine bağlı sözde İstatistik Kurumunun internet sayfasında yayınlanan verileri inceleyen Kırım İnsan Hakları Grubu, işgal dönemi boyunca Rusya’nın farklı bölgelerinden, işgal edilen Kırım’a 158 bin 433 kişinin taşındığını tespit etti. Ulaşılan verilere göre, bu insanların 71 bin 433’ü Akyar (Sivastopol) kentine yerleşti. İnsan hakları savunucuları, Rusya’dan gelen insanların tamamının resmi olarak kayıt yaptırmamasından dolayı, aslında yarımadaya yerleşen kişilerin sayısının daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/cubarov-dan-kirim-a-yasa-disi-goc-edenleri-cezalandirma-onerisi/158478/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum