Çin'den Türkiye'deki Doğu Türkistanlıları endişeye sevk eden karar!

Çin'den Türkiye'deki Doğu Türkistanlıları endişeye sevk eden karar!
28 Aralık 2020 - 19:14

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Türkiye ile 2017’de imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması’nı kabul etti. Karar, Türkiye’deki Uygur diasporasını endişeye sevk etti.

Çin ile Türkiye arasında 2017’de imzalanan suçluların iadesine yönelik anlaşma, bugün Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından oylanarak kabul edildi. Çin yönetiminin sözde terörist ve aşırılıkçı olarak gördüğü Türkiye’deki Doğu Türkistanlıları endişelendiren karar, Türkiye Büyük Millet Meclisinde henüz oylanmadı.

TÜRKİYE’DEKİ DOĞU TÜRKİSTANLILARI ENDİŞEYE SEVK EDEN KARARI TBMM HENÜZ ONAYLAMADI

Çin yönetimi, suçluların iadesini öngören anlaşmanın kabulü ile Türkiye’ye sığınan ve sözde terör suçlusu olarak gördüğü Uygurların sınır dışı edilmesini amaçlıyor. Kararla ilişkin, Dünya Uygur Kongresi ve Türkiye’deki Uygur diasporasından henüz resmi bir açıklama yapılmazken; AFP’ye konuşan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, bu kararın, Çin’deki zulümden kaçan ve henüz Türk vatandaşlığı alamayan Uygurları paniğe sevk edeceğini bildirdi.

SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI NEDİR?

Suçluların iadesine yönelik ikili anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs 2017’de Çin’i ziyareti sırasında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Suçluların İadesi Anlaşması” adıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından imzalanmıştı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum