Çimkent Kalesi ve şehri

Çimkent Kalesi ve şehri
12 Şubat 2025 - 10:43


Çimkent'in eski şehri" (Kale), yerel öneme sahip tarihi ve kültürel anıtların Devlet Listesi'ne dahil edilen ülkenin arkeolojik bir anıtıdır. Dünyanın en büyüklerinden biridir, yani Endonezya'nın Jakarta kentindeki Medan Modeca'dan (Özgürlük Meydanı) biraz daha küçüktür (100 hektara kıyasla 84 hektar). Kalenin kendisi Almatı Cumhuriyeti toprakları ile karşılaştırılabilir (yaklaşık 11-12 hektar).

Kale, Çimkent'in başında 25 m yüksekliğinde inşa edilmiş bir kaledir. Kur'an-ı Kerim, İpek Yolu boyunca önemli olan Sayram şehrinin savunmasını iyileştirmek için inşa edilmiştir. 4 hektarlık bir alanı kaplıyordu, savunma duvarları ve hendeklerle çevriliydi ve iyi silahlanmış bir askeri üssü vardı. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte asıl tarihi 1366 yılında yazılmıştır. 1864 yılında, kanlı bir savaştan sonra, kale General Chernyaev komutasındaki Rus birlikleri tarafından işgal edildi. Sonuç olarak, şehir tamamen değişti. Şehir merkezi, yeni hükümet sistemini resmi olarak kutlamak için mevcut merkezin Avrupa binalarıyla kaplı olduğu yere aşağı yukarı inşa edildi.

Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi akademisyeni Bauyrzhan Baytanayev'e göre, 19. yüzyılın başlarında bu yerin eski sakinleri "İski Çimkent" (eski şehir) olarak adlandırdılar ve toprakları birkaç kat daha büyüktü. Çimkent yerleşimi, shahristoni (yüksek duvarları ve kuleleri olan ayrı bir şehir) ve çok sayıda türbe ile birkaç kilometre boyunca uzanıyordu. Yüzyıllar boyunca şehir değişti ve bir zamanlar eski bir yerleşim yeri olan yerde, şimdi her şey inşa edildi, bu da arkeologların mezarlık alanında kazı yapmak zorunda kaldıkları anlamına geliyor. Burada kale duvarlarının izlerine rastlanmıştır.

Ancak buradaki arkeolojik kazılar bu güne kadar devam ediyor. Bu süre zarfında, buradan varlıklı insanların burçta yaşayıp yaşamadığını belirlemeyi mümkün kılan eserler bulundu. "Bugün, Eski Şehir, beşinci ve yedinci nesil ailelere ev sahipliği yapan tahta evleri görebileceğiniz eşsiz ve çeşitli bir yer. " "Eski Şehir" sokakları, geçmiş zamanların sokaklarının hatlarını tekrarlıyor. Ancak, 19. yüzyıldan kalma sadece iki mimari eser bugüne kadar hayatta kaldı: Koshkar-Ata camii ve ilçe başkanının evi" dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum