CEP HERKÜLÜ: NAİM SÜLEYMANOĞLU / Yazan: Mehmet KAYAR

CEP HERKÜLÜ: NAİM SÜLEYMANOĞLU / Yazan: Mehmet KAYAR
25 Mart 2020 - 14:39

CEP HERKÜLÜ: NAİM SÜLEYMANOĞLU

Türk sineması son dönemde başarılı biyografik filmlere imza atmaktadır. Bu filmlerin sonuncusu geçtiğimiz günlerde vizyona giren Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu oldu. 

Malumunuz üzere Naim Süleymanoğlu, yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada halter tarihinin en başarılı sporcusu olmuştur. Hatta Dünya Halter Federasyonu ( IWF ) tarafından kendisine ‘Asrın Haltercisi’  unvanı verilmiştir.

Naim, Bulgaristan’ın Mestanlı bölgesinde yaşayan Türk bir ailenin çocuğudur. 1967’de dünyaya gözlerini açan Naim, küçük yaşlarda spora başlar. Henüz 16 yaşında iken Brezilya’da ilk altın madalyasını alır ve spor camiasına çok hızlı bir giriş yapar. Başlarda her şey iyi giderken Bulgaristan’ın asimile programı devreye girer ve çark tersine dönmeye başlar. Bölgede yaşayan Türkler üzerinde uygulanan bu asimilasyon programının en can alıcı noktası belki de isim değişikliği olmuştur. Türklerden kendi isimleri yerine Bulgarca isimler seçmelerini isteyen yönetim bu uygulamalara engel olan herkesi gözünü kırpmadan öldürmüştür.

Bulgaristan’ı halterde en güçlü şekilde temsil eden Naim Süleymanov’a da Bulgarlar çoktan bir isim bulmuştur: Naum Shalamanov. İşte ipler bu noktada kopmuştur. Avrupa’nın gözleri önündeki bu asimilasyon programını sindiremeyen Naim Süleymanoğlu’nun artık tek bir hedefi vardır. Halkının çektiği zulümleri, baskıları tüm dünya kamuoyuna duyurmak. Bunun için ise en kestirme yol olarak sporu, halteri hedef olarak koyar önüne. O artık halterdeki başarıları ile adını duyurmak ve bu sayede halkının acılarını herkese ilan etmek amacındadır. Bunu yapabileceği yegane yer ise Türkiye’dir.

Naim, bir şampiyona esnasında Avustralya’daki Türk elçiliğine sığınır. Önce Londra’ya, ardından Türkiye’ye ulaşır. Onun için artık hedef; alınabilecek her madalyayı almak, kırılabilecek her rekoru kırmaktır. Zira ancak bu şekilde Bulgar coğrafyasındaki Türklere faydalı olabilecektir. Nihayetinde Naim hedefine ulaşır. O artık ay yıldızlı mayosuyla alınabilecek her madalyayı almış ve tüm dünyaya Bulgar zulmünü haykırmıştır. Bu haykırış yerini bulmuş ve dönemin siyasi temasları neticesinde binlerce Türk, ana vatan Türkiye’ye kavuşmuştur.

Naim Süleymanoğlu, o sadece onlarca kilo kaldırıp şampiyon olmadı. O, aynı zamanda halkının önündeki kendi kimliğini yaşama engellerini de kaldırıp bir kenara fırlattı.

Ruhun şad olsun, Cep Herkülü.

Mehmet KAYAR

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Nazife
    4 yıl önce

    Bu filmi ben de izledim ve yazıyı okuyunca tekrar izlediğim sahneler gözümün önüne geldi. Allah rahmet eylesin