Cengiz Han'ın ölüm nedeni ortaya çıkarılacak

Cengiz Han'ın ölüm nedeni ortaya çıkarılacak
08 Şubat 2021 - 10:56 - Güncelleme: 08 Şubat 2021 - 15:31
Avustralya ve İtalya'dan bilim adamları, Cengiz Han'ın neden öldüğüne dair yeni bir açıklama önerdiler. Onların görüşüne göre, Moğol İmparatorluğu'nun hükümdarı zn.ua'ya göre hıyarcıklı vebadan öldü.

Cengiz Han, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk büyük hanıdır ve 1227'de öldüğü zaman, topraklarında Roma İmparatorluğu'ndan 2,5 kat daha büyüktü. Ölümü hakkında çok az şey biliniyor: Cengiz Han, (Sünnu krallarının gömülme geleneğine göre) 20 metre derinliğinde olabilecek işaretsiz bir mezara gömüldü.

Bilim adamları, Cengiz Han'ın anısını onurlandırmak veya lekelemek için çağdaşlarının ölümüyle ilgili çeşitli efsaneler yaydığına inanıyor. Onlardan birine göre, Çin birlikleriyle yaptığı savaşta attan düşerek öldü.

Şimdi araştırmacılar efsanelerin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını öne sürdüler. Bilim adamları, khan'ın ölümünün nedenlerini tarihsel ve tıbbi açıdan incelemeye karar verdiler. Çin'deki Ming Hanedanlığı döneminde yaratılan tarihi bir metin olan Yuan'ın Tarihi'ni incelediler.

Bu metin, Cengiz Han'ın 18-25 Ağustos 1127 arasında kendini iyi hissetmediğini söylüyor. Han, hastalığın başlamasından sekiz gün sonra öldü. Daha önce, bilim adamları Cengiz Han'ın tifodan öldüğünü varsaydılar, ancak kusma ve karın ağrısı dahil olmak üzere hastalığın başka hiçbir semptomu gözlenmedi.

Bilim adamları, "ordusunu 1226 gibi erken bir zamanda sarsan hastalığın genel koşulları göz önüne alındığında, daha makul bir sonuç ve geriye dönük teşhis sunabileceğimizi - veba, en eski, tarihi değiştiren ve hala var olan hastalık" diyorlar.

 

Kaynak: https://www.musavat.com/ru/news/uchenye-vyyasnili-chto-na-samom-dele-sluchilos-s-chingishanom_777201.html


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum