ÇAVUŞOĞLU'NDAN MACRON'A SERT TEPKİ: FRANSA, LİBYA'DA BİR DARBECİYİ DESTEKLİYOR

ÇAVUŞOĞLU'NDAN MACRON'A SERT TEPKİ: FRANSA, LİBYA'DA BİR DARBECİYİ DESTEKLİYOR
01 Temmuz 2020 - 18:59 - Güncelleme: 01 Temmuz 2020 - 19:05

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Libya’daki güncel meselelere dair ithamlarına yanıt verdi. Bakan Çavuşoğlu, “Fransa, Libya’da bir darbeciyi destekliyor” dedi.

“FRANSA, DÜRÜST DAVRANMIYOR”
Bakan Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin Libya politikası için “cezai sorumluluk” açıklamasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Fransa burada doğruları söylemiyor dürüst de davranmıyor. Fransa Libya’da bir darbeciyi destekliyor” şeklinde konuştu.

MACRON’UN TÜRKİYE’YE YÖNELİK AĞIR İTHAMLAR!
Emmanuel Macron, önceki gün Türkiye’nin Libya’daki etkin siyasetine karşı ağır ithamlarda bulunmuştu. Macron, sözde Suriye’den cihatçıları Libya’ya taşıdığını iddia ettiği Türkiye’yi ağır bir dille eleştirmişti. Macron, “Bence bu durum NATO üyesi olduğunu söyleyen biri için tarihi ve cezai sorumluluktur” ifadesini kullanmıştı.  

TÜRKİYE’NİN ARTAN ETKİSİ, ABD-RUSYA HATTINI HAREKETLENDİRDİ: LİBYA’DA NELER OLUYOR?

Siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Libya’da Ulusal Mutabakat Hükumeti ile Hafter güçleri arasındaki çatışma devam ediyor. Rusya’nın desteklediği Hafter güçleri, Trablus hükumeti güçlerine karşı, elindeki cepheleri bir bir kaybediyor. Türkiye’nin de krizin başından beri açıktan destek verdiği meşru hükumet zafere ilerlerken; Libya’da köşeye sıkışan Moskova yönetimi, Amerika Birleşik Devletlerine bir çağrı yaparak; müzakere masasına oturmasını istiyor.

Libya’da aylardır devam eden bir çatışma süreci var. Bir tarafta 2015’ten bu tarafa uluslararası toplumun meşru Libya hükumeti olarak kabul ettiği Trablus’taki hükumet (Ulusal Mutabakat Hükumeti) yer alıyor. Diğer tarafta da, parlamentonun yer aldığı Bingazi bölgesinden başlayarak belirli unsurları, uluslararası bir koalisyonun da desteğiyle (Rusya, Fransa, BAE) silahlanan ve hükumete başkaldıran Hafter güçleri var. Birleşmiş Milletler nezdinde her ne kadar Trablus hükumeti tarafı tanınıyor olsa da, uluslararası toplumdan bu hükumeti ayakta tutmak için anlamlı bir adım görmedik. Türkiye işte tam bu sırada, Trablus hükumetine ciddi olarak destek vermeye başladı. Ve gelinen noktada, Hafter’in önce taarruz gücü kırıldı ardından da ele geçirdiği önemli şehirler bir bir Ulusal Mutabakat Hükumetinin eline geçti.

Libya’da yönetimi uzun yıllardır elinde bulunduran Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar yaşanıyor. Libya, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında siyasi krizlerle boğuşuyor. Ülkenin doğusundaki Hafter güçleri, Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar gibi ülkeler Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum