'Can Türkistan Can Hocalı' - Burhan AYERİ

Moskova destekli Ermenilerin Hocalı'da giriştikleri soykırımın tam 27. yılıydı. Kırım'da da bir başka örnek yaşıyoruz. Üstelik Putin'in işgalci tavrını görmezden geliyoruz. Kerkük de aynı durumda.

'Can Türkistan Can Hocalı' - Burhan AYERİ
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 26 Şubat 2020 - 18:23

Hükümetin dış Türklerle ilgili politikasına üzülmemek mümkün değil. Ata yurdumuzdaki, Çin mezalimi tahammülümüzü parça parça etmekte. Moskova destekli Ermenilerin Hocalı'da giriştikleri soykırımın tam 27. yılıydı. Kırım'da da bir başka örnek yaşıyoruz. Üstelik Putin'in işgalci tavrını görmezden geliyoruz. Kerkük de aynı durumda.

Bir dönem aynı grupta görev yaptığımız Cezmi Bayram'ın yolladığı mesaj gaflet uykumdan uyandırdı. Eski dostum, çocuklarımın hocası Bayram, Doğu Türkistan için başlattıkları imza kampanyasına daha fazla ilgi istemekte.

Gerçekten de bu konu Türklük meşalesinin yandığı bir yer için. "Bir kibrit de sen çak" gibi. Geçmişte Washington DC ve New York'taki Türkistan yürüyüşlerine katılmış biri olarak Cezmi Bayram'dan özür diliyorum. Neyse ki, Yeniçağ'daki arkadaşlarım bu olayın hakkını veriyorlar. İlk andan itibaren kalemleriyle yol göstermekteler. Bizim takımın ve özellikle Türk Dünyası'nın sanatçısı Bünyamin Aksungur'u yürekten kutluyorum.

...

ÖZEL NOT: Benim canımı yakan hükümet adına konuşan Ömer Çelik'in söyledikleri: "Uygur Türkleri." Sanki ötekileştirme yaptı. Ne dersiniz? Bu soruyu öncelikle Balgat sakinlerine yöneltiyorum.

 Bir de tebrik

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 81 ilin valiliklerine tebliğ yolladı:

"19 Mayıs'ın 100. yıl kutlamaları, tüm çalışmaların önüne geçecektir. Başlanan hazırlıklar hızlandırılmalıdır."

Sayın Fahrettin Altun'u uyarısı için yürekten kutluyorum. Tam zamanıydı. Bu önemli gün geçiştirilmemeli.

Millî takıma yeni hoca

İnsanın yaşı ilerledikçe takım marşı gibi olunuyor: "Mazinde bir tarih yatar." Bunun çeşitli uyarlamalarının hemen her takım için söylendiğini görüyoruz.

İnönü'de yani son ismiyle Vodafone Park'taki maçı izlerken, anılarım film şeridi gibi önümden geçti. Bu sahada ne oyunlar izlediğimi anımsadım. Artık bu oyunu kazandık derken kimler kimler kaybetmedi. Ya da tam tersi gerçekleşti. Beşiktaş- F.Bahçe müsabakası iki perdelik oyun gibi geçti. İki bölümü ayrı, finali müşterek oldu.

Şenol Güneş'e vurmamaya çalışsam da eski eleştirilerimi tekrarlayacağım. "Oyuncu değişikliklerini geç yapmak" hastalık hâline geldi. Örneğin Japon Kagawa büyük futbolcu. Ancak kondisyonu yarım. İkinci devre başlamadan oyundan alınmalıydı.

Vakit geçirmeden

Şimdi daha iddialı bir uyarıda bulunmak istiyorum. Millî futbol takımının başında aynı hataları sürdürecek mi? Eğer arızaları sürecekse hemen vaz geçilmeli. Bir an önce Ay-Yıldızlı ekibe yeni isim aranmalı.

Özel ve güzel

Bu arada naklen yayın sırasında gözlerimi dolduran kısa bölümü atlamak istemiyorum. Önce bunu yakalayan kameramanı ve onu ekrana süren yönetmeni tebrik ediyorum.

Beşiktaşlı "minik bir Kartal" hüngür hüngür ağlıyordu. Bunun adı "mutluluk gözyaşları" idi. Durum 3-0'dı. 3-3'e gelinince bu yavrunun ne hâle geldiğini düşünmek dahi istemiyorum...

***

İki keklik

Ayrı kanallarda, aynı temanın işlenişine sevindim. atv'deki "Kim Milyoner Olmak İster"in sorularından biri Balıkesir türküsü ile ilgiliydi. Önce enstrümantal olarak dinletildi. Sonra soru geldi; "Buradaki iki keklik nerede ötmekte?" Yarışmacı bayan kafa göz yararak da olsa "Kayada" cevabını yakaladı.

TRT Müzik'teki Harman Yeri ekibi İzmir'e taşınmıştı. Onur Şan-Reyhan Ediş'le düet yapıyordu. Söyledikleri türkü ise "İki keklik bir kayada ötüyor"du.

Demek ki kültürel zenginliklerimiz her alanda yaşatılacak kadar çok. Ne mutlu bize.

***

Akide üstüne

Okurlarımın kimi yazılarıma gösterdiği ilgi beni çok mutlu ediyor. Pazar Mavrası'nda yer verdiğim "Eczane gibi şekerciler" konusuna gelen olumlu yorumlar da bunlardan oldu. Yollanan mesajlar arasında Bülent Özdemir'inkini sözcü seçtim. Bahsettiği şekercinin nerede olduğunu bilmiyordum. Neyse ki bizim Esat Atalay yerini anında buldu. Kadıköy. Buyurun e-postayı hep beraber okuyorum.

"Günaydın. Şekerli güzel bir sabah oldu. Memur ailesi dört kardeştik. Yaş günü kutlamaları günümüzdeki gibi değildi. Üstelik öncekiler de farklıydı. Bu özel günlerde annemiz 250 gram akide şekeri almayı ihmal etmezdi. Şimdi Allah uzun ömürler versin 80 yaşını geçen ağabeyime ben de aynı şekilde akide şekeri alıyorum.

Ve şeker denilince "Şekerci Cafer Erol" da unutulmasın.

Esenlikler dilerim."

...

GÜNÜN SÖZÜ

Hırs ile mutluluk, birbirlerini hiç görmez. Benjamin Frankli

Kaynak Yeniçağ: 'Can Türkistan Can Hocalı' - Burhan AYERİ

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/can-turkistan-can-hocali-50946yy.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum