Çağhan Sarı'nın "Eskişehir'in Demokrasi Serüveni" kitabı yayımlandı

Yazarımız Çağhan Sarı'nın beklenen kitabı yayımlandı: "Eskişehir'in Demokrasi Serüveni"

Çağhan Sarı'nın "Eskişehir'in Demokrasi Serüveni" kitabı yayımlandı
07 Ekim 2021 - 10:24 - Güncelleme: 08 Ekim 2021 - 20:17

"Eskişehir'in Demokrasi Serüveni"
 Çağhan Sarı'nın kitapla ilgili paylaşımı


Bir Ölümsüzlük Ânı.

İnsanlar ömür denen kısa vadeli senetleri bittiğinde geride bıraktıkları ile hayatta devam ederler. Kimisi bir cüret ile kaleme sarılır, kimisinin ise varlık hedefi kalemidir. Çok kısa bir süre sonra ilk kitabıma kavuşuyorum. İkinci kitabımın mutfak çalışmaları devam ederken Gazi Yayınevi'nden 'Eskişehir'in Demokrasi Serüveni (1946-1960)' matbaaya gitti. Mutlu olmalıyım evet ama mutluluğa şerh düşecekler için önden bir izahı gerekli görüyorum. Bildiğiniz üzere yüksek lisans konum Eskişehir'de Siyasi Hayat (1946-1960) idi. 'Başlığa takla attırmış tezini kitap yapmış' diyenleriniz olacaktır. Hayır.

Yüksek Lisans tezlerinin kitap haline getirilmesi fikrine sıcak bakmadığım için uzun bir süre kitaplaşması konusunda tereddütlerim vardı. Dostlarımın telkinlerinden sonra erteleyip durduğum bu dosyayı tekrar gündemime aldım. Öncelikle şunu söyleyebilirim. Bu kitap TEZİM DEĞİL. 46.000 kelimelik tez metnini defalarca arkadaşlarıma kıymetli büyüklerime okutarak önce tez halindeki hataları ayıklamaya çalıştım. Bazı bölümleri sil baştan yazdım. Bazı bölümleri yeniden yapılandırdım. Tezi savunduğum 2019 tarihinden bu yana, yeni yayınlanmış kitapları kaynakçaya dahil ettim. Tez hazırlık döneminde Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde bulamadığım bazı yerel gazete koleksiyonlarını pandemi döneminde Milli Kütüphane'nin online kataloğunda buldum. Tezde kullanmadığım arşiv belgelerini de ilave ettim. Nihayetinde eklemelerimle 755 dipnot ve 57.000 kelimeye ulaştı. Bunu neden detaylı anlatıyorum. Çünkü umumiyetle 'gözden geçirilmiştir' ifadesini yetersiz buluyorum. Bir tez kitaplaştırılacaksa en az %20 oranında genişletilmesi ve zenginleştirilmesi görüşünü savunduktan sonra önemli olanın bunu icraya dökmek olduğu için uzun uzadıya anlatıyorum. Kitapta Eskişehir'de çok partili hayata geçiş sürecinde muhalefet partilerinin kuruluşundan ilk tek dereceli seçime, Demokrat Parti'nin Sakaryabaşı'ndaki büyük demokrasi mitinginden şehirdeki gazetelerin polemiklerine, Gatwick uçak kazasında hayatını kaybeden Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlu'nun cenazesinden, Tahkikat Komisyonu'nun Eskişehir hakkında topladığı bilgilere uzanan bir çok başlık var. 1950 sel felaketi, Şerif Mardin'in 1957 seçimleri için köy köy gezerek propaganda faaliyetleri, Menderes'in Başbakan olarak halka son konuşması kitabın kapsamı içinde. İstanbul gurbetinde doğmuş büyümüş bir Eskişehirli olarak, memleketime vefa borcum umarım ödenmiştir.

Önsözde yardımını gördüğüm kıymetli insanlara teşekkür etmiştim. Ancak buraya da taşımalıyım.

Tereddüt anlarımla moral veren ve şahsi koleksiyonundan (Menderes'in 1951 tarihindeki Eskişehir Ziyareti) kapak fotoğrafını kullanımıma veren Orhan Köksal'a, hayatımın zor anlarında daima yanımda olan kardeşim Ahmet Can Uysal'a (bu kitabı hazırlama sürecinde Çekmeköy'de bir cafede kendi kitabını, sevdiğim bir insana imzalarken 'abi artık senin de kitabın tamamlanmalı' demişti), tez halini defalarca okuyan, beni uyaran elindeki arşiv malzemelerini paylaşarak metni zenginleştiren ağabeyim Dr. Mehmet Şah Özcan'a, demokrasi tarihi yolundaki çalışmalarımda güvenini üzerimde tutan hocam Prof. Dr. Fahri Yetim'e, çalışmalarımda daima kandil ışığım Dr. Cezmi Karasu'ya, Tez jürisinde engin tecrübeleri ile katkı sağlayan hocam Dr Ali Karaca'ya, Eskişehir İl Halk Kütüphanesi, Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kütüphanesi’ndeki araştırmalarımda yardımlarını gördüğüm dostlarım Ferdi Serbest ve Kadir Bayram Sert'e, akademik gelişimimi destekleyen ve üniversiteden farksız bir çalışma ortamı yaratan hocam, Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi’nin değerli müdürü sayın Ersin Erkan'a, kitabın isim babası ağabeyim Dr. Ahmet Vurgun'a, sürecin en başından beri tecrübelerini aktaran ağabeyim Doç. Dr. Mikail Kolutek'e teşekkürü bir borç biliyorum. Takdirini kazandığım Ennur Kalender'e teşekkür ediyorum. Ablam Çiğdem Sari Bal'a mütemadiyen yardımları için teşekkür ediyorum.
Son olarak bu kitabı Annem Işın Bartan ve Babam Ali Sarı'ya ithaf ediyorum.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum