Çağatay Uluçay ve Manisa

Manisa Kültür Sohbetleri 2018-2019 kültür programları serisine Çağatay Uluçay ve Manisa ile başladı.

Çağatay Uluçay ve Manisa
10 Kasım 2018 - 18:26 - Güncelleme: 10 Kasım 2018 - 18:59

Manisa Kültür Sohbetleri programının üçüncü yılını "Çağatay Uluçay ve Manisa" programıyla başladı.

Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Naci YENGİN ‘in yaptığı programda Dr. Bayram Eyüp ERTÜRK "Çağatay Uluçay ve Manisa" üzerine konuşma yaptı.

Atatürk'ün ölümünün 80. anma etkinliğiyle başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Çağatay Uluçay'ın kısa hayatı ve eserleri üzerine Naci YENGİN ‘in açılış konuşmasıyla başladı.

Çağatay Uluçay üzerine çalışma yapan Dr. Bayram Eyüp Ertürk Çağatay Uluçay'ın Manisa'ya verdiği önem, Manisa'da kaldığı yıllarda yaptığı çalışmalar üzerine detaylı bilgiler verdi.

Dr. Bayram Eyüp Ertürk "Çağatay Uluçay'ın Manisa araştırmacısı olduğunu, Çağatay Uluçay'ın eserleri ve kendisinin tanınmasında Manisa'ya çok şey borçlu olduğunu" ifade etti.

Çağatay Uluçay'ın Manisa'ya dair çalışmaları arasında:

Manisa Tarihi (İstanbul 1939, İbrahim Gökçen ile birlikte),

Saruhanoğulları ve Eserlerine Dair Vesikalar (I-II, İstanbul 1940-1946),

Manisa’daki Saray-ı Âmire ve Şehzadeler Türbesi (İstanbul 1941),

XVII. Yüzyılda Manisa’da Ziraat, Ticaret ve Esnaf Teşkilâtı (İstanbul 1942),

XVII. Asırda Saruhan’da Eşkıyalık ve Halk Hareketleri (İstanbul 1944),

Manisa Ünlüleri (Manisa 1946),

-Yunus Emre’nin Mezarı Meselesi.

18. ve 19. Yüzyıllarda Saruhan’da Eşkıyalık ve Halk Hareketleri (İstanbul 1955) adlı kitaplarının ilk akla gelen çalışmalar olduğunu vurguladı.

Çağatay Uluçay ve Manisa'nın özdeş anıldığını Manisa Ortaokulu ve Manisa Lisesinde bir yandan öğretmenlik ve idarecilik yaparken insanüstü gayretlerle Manisa Şer'iye Sicillerini ortaya çıkardığını daha sonra İbrahim Gökçen'le birlikte ortak çalışmalara imza attıklarını vurguladı.

Manisa'nın kültürel dokusunu ortaya çıkaran, tarihini araştıran Çağatay Uluçay ve İbrahim Gökçen gibi 1935-1957 yılları arasında çalışmalar yapmış araştırmacıların yerinin henüz doldurulamadığı, Manisa Halkevi yayımları arasında basılan kitapların yeniden yayımlanması gerektiği üzerinde duruldu.
Manisa gibi tarihi ve kültürel dokusunun çok önemli olduğu şehirlerde araştırmacıların desteklenmesi gerektiği ancak bunun yeterince görülmediği anlatıldı.

Manisa'nın tarihten bu güne çok önemli bir şehir olduğu ve bunun araştırılmasında Çağatay Uluçay'ın öncü olduğunun altı çizildi.

Manisa Kültür Sohbetleri programı Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi. Kültür adına Manisa'nın en yetkili ve etkili kalemlerinin katılım sağladığı programa ilgi yoğundu.

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum