BÜYÜK TAARRUZ, MALAZGİRT'İN DEVAMI, ATATÜRK ALPARSLAN'IN TORUNUDUR - Prof. Dr. Nurullah Çetin
27 Ağustos 2020 - 15:14
BÜYÜK TAARRUZ, MALAZGİRT’İN DEVAMI, ATATÜRK ALPARSLAN’IN TORUNUDUR
Türk tarihi bir bütündür ve birbirinin devamıdır, birbirinin rakibi değil. Türk başbuğları da dede-oğul-torun ilişkisi ile birbirlerinin devamıdır, birbirlerinin düşmanı değil. Selçuklu da biziz Cumhuriyet Türkiyesi de. Alparslan da bizim Atatürk de.
26 Ağustos 1071’de son kez geldiğimiz Anadolu’yu Müslüman Türklere kazandıran Malazgirt zaferi idi. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz da Müslüman Türkler için Anadolu’yu kurtaran savaş oldu.
Malazgirt Başbuğu Alparslan ile Millî Mücadele Başbuğu Atatürk birbirinin karşıtı değil birbirinin devamıdır. Atatürk, atası Alparslan’ın izini süren asil bir Türk başçısıdır. Her iki savaş ve her iki Türk Başbuğu arasında birçok benzerlik vardır. Bunların bazıları:
*Her iki savaş da 26 Ağustosta başladı.
*Malazgirt savaşında Sultan Alparslan 42 yaşında, Büyük Taarruz’da Atatürk 41 yaşında idi. Yani yaşları aşağı yukarı aynı idi.
*Her iki Başbuğ da risk alan, cesur, kahraman, karizmatik, kendilerine, milletlerine, ordularına ve Allah’larına güven ve imanları tam olan korkusuz, öncü başçılardı.
* Her iki Başbuğun uranı aynı idi: Sultan Alparslan: ”Bugün burada ya şehit olacağız ya gazi!” diye yola çıktı. Atatürk de:” Ya istiklal ya ölüm!” dedi.
*Her iki savaş da Rumlara karşı verildi.
*Her iki Başbuğ da kendilerinden daha güçlü ordularla savaştılar ve kazandılar.
*Her ikisi de savaşı daha çok süvari birlikleriyle kazandılar.
*Her iki Türk Başbuğu savunma değil saldırı savaşı yaptılar ve kazandılar.
*Her ikisi de kendilerine barbarca, küstahça ve kibirlice davranan düşman komutanlarını savaş sonunda esir aldılar ve onlara medenice, insanca davrandılar.
*Her iki savaş sonunda Anadolu’da yeni Türk devletleri kuruldu.
*Her iki savaş sonunda Türkler, yeni milletleşme evresine girdiler. Türk tarihinde milletleşmemizin iki değişik evresi görüldü. Malazgirt zaferi sonrasında Anadolu’da Orta Asya Türklüğünden biraz farklı, kendine özgü bir Türkiye Türklüğü doğdu. Büyük Taarruz'dan sonra da Osmanlı Türklüğünden biraz farklı bir Cumhuriyet Türklüğü ortaya çıktı.
*Alparslan Anadolu’nun Doğusundan girdi, Atatürk Batısını tuttu. Haricî ve dahilî emperyalist odaklar hiç heveslenmesin; Anadolu’nun Doğu ucunda Alparslan’ın, Batı ucunda Atatürk’ün ruhu kıyamete kadar nöbettedir.
Prof. Dr. Nurullah Çetin
FACEBOOK YORUMLAR