Büyük Hun İmparatorluğu

Hunlarla ilgili bildiklerimiz Çin kaynaklarının verdiği bilgilerle sınırlıdır. Ancak bu kaynakların yanlı bir tutumla yazıldığı ve verdiği bilgilerin birçoğunun efsaneleşmiş bilgi olduğu açıktır. Çin kaynakları daha çok Hunların atlı göçebe ve savaşçı bir topluluk olduğu üzerinde durur.

Hun Devleti Bayrağı

Çin kaynaklarında Hungfu adı ile geçen bir kavimden bahsedilir. Bu ismin Hunlar için kullanıldığını kabul eden tarihçiler de vardır. Hungfu’nun anlamı “teslim olan bozkırlılar” demektir. Hsiung-nu veya Hiung-nu olarak adlandıran görüşler de vardır. Ancak bu görüşlerin bir kesinliği yoktur.

  Hunların ana unsurunu Türkler oluşturur. Ancak Hun İmparatorluğu atlı göçebe ve sığır yetiştiren birçok kavimin birliğinden meydana gelmiştir. Kısaca Hun adı; çekirdeğini Türklerin oluşturduğu, çeşitli köklerden gelen kavimleri içinde toplayan geniş bir addır. Devletin kurucusu Tuman (Teoman) olarak bilinir ancak Teoman’dan önce de devletin var olduğunu savunan görüşler vardır. Devletin en parlak yılları ise Mete Han’ın hükümdar olduğu yıllar olarak gösterilir. Mete Han ’ın orduda onluk sistemi getirdiği bilinen bir görüş olsa da bazı tarihçiler onluk sistemin Mete Han’dan önce de var olduğunu savunurlar.  Çin kaynaklarında verilen bilgilere göre Hunlar savaşmakta hünerli bir topluluktur. Çin üzerine birçok sefer yaptıkları ve Çinlileri defalarca yendikleri de bilinmektedir. Hun hükümdarlarının en çok kullandığı unvan “şanyü”dür. Şanyü’nün Türkçe karşılığı “ulu hakan”dır.

Kaynak: BİLGİPEDİA

http://www.bilgipedia.org/hun-devleti/