Bu kütüphanedeki eserleri yaşayanlar okuyamıyor

İklim krizine dikkat çekmek amacıyla Norveç’te hazırlanan ‘Geleceğin Kütüphanesi’ 2014’ten beri Margaret Atwood, Karl Ove Knausgard, Elif Şafak gibi meşhur yazarların el yazması eserlerini topluyor. Proje kapsamında 100 yazarın el yazması 100 yıl boyunca bir zaman kapsülü niteliğindeki ahşap ‘Sessiz Oda’da saklanacak. Günümüzde yaşayan hiç kimse tarafından okunamayacak eserler, 2114’te kütüphane yakınına dikilen ağaçlardan elde edilen kağıtlara basılarak gelecekteki okurlarıyla buluşacak.

Bu kütüphanedeki eserleri yaşayanlar okuyamıyor
22 Ekim 2022 - 10:55

İçinde Türk yazar da var: Bu kütüphanedeki eserleri yaşayanlar okuyamıyor
 

Saliha SULTAN

Norveç, iklim krizine dikkati çekmek amacıyla tamamlanması tam bir asır sürecek ‘Future Library-Geleceğin Kütüphanesi’ adlı dikkat çekici bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında, Margaret Atwood, Elif Şafak, Karl Ove Knausgård gibi meşhur yazarlar kütüphaneye özel yazdıkları eserlerini el yazması olarak teslim ediyor.

Yazarların Oslo Halk Kütüphanesi’nde 100 kat dalgalı ahşaptan hazırlanan, bir zaman kapsülü niteliğindeki ‘Sessiz Oda’daki çekmecelerde saklanacak bu eserleri yüz yıl boyunca ise yaşayan hiç kimse tarafından okunamayacak. Eserler, yüz yıl sonra kütüphanenin yakınına dikilen bin ağaçtan üretilen kağıda basılacak. 2014’ten bu yana el yazması şeklinde toplanmaya başlanan proje sonunda 100 yazarın 100 eseri 2114’te gelecekteki okurlarıyla buluşacak.

İLK ESER MARGARET ATWOOD’DAN

Sekiz yıl önce İskoç sanatçı Katie Paterson tarafından başlatılan projenin alt metninde umut, uzun vadeli yaklaşım, ritüel ve zaman gibi kavramlara yer veriliyor. Her yıl ‘Future Library Trust’ tarafından belirlenen yazarlar kütüphaneye kitap vermeye davet ediliyor. Davetiyeleri kabul eden yazarlara, uzunluk veya tür konusunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın el yazmalarını oluşturmak için yaklaşık bir yıl süre veriliyor. Projenin en önemli kuralı ise yazarların hikayelerini editörler veya aile dahil hiç kimseyle paylaşmaması. Yazarları seçen kurulun ise 4 yılda bir değişeceği, böylelikle farklı seslerin de projede yer almasının sağlanacağı belirtiliyor.

Eserler, ağaçların dikili olduğu bölgede her yaz haziranda düzenlenen özel bir törenle kütüphaneye kabul ediliyor. Şimdiye kadar kütüphaneye kitap verecek yazarlar ise Margaret Atwood David Mitchell, Sjón, Elif Şafak, Han Kang, Karl Ove Knausgard, Ocean Vuong, Tsitsi Dangarembga ve Judith Schalansky olarak açıklandı. Kütüphanenin zaman kapsülünde yer alan ilk eser ise Atwood’un yazdığı ‘Scribbler Moon’ adlı bir hikaye oldu. Atwood eserini teslim ederken, projeyi ‘Uyuyan Güzel’ masalı ile karşılaştırarak, “Uzun bir süre sessiz kalan kendi sesimin 100 yıl sonra aniden uyandığını düşünmek ne kadar garip” ifadelerini kullandı. Kütüphaneye son eser veren yazar ise geçtiğimiz yaz otobiyografik roman türüdeki ‘Kavgam’ serisiyle bütün dünyada tanınan Norveçli yazar Knausgard oldu.

‘YAZDIĞIN MEKTUBU NEHİRE BIRAKMAK GİBİ’

Türk yazar Elif Şafak da kütüphaneye ‘Handover Ceremony’ adlı el yazması eserini verdi. Şafak, eserin teslim töreninde şu ifadeleri kullandı: “İlerde inşallah okunacak bir el yazması yazma fikri bana şimdi bir mektup yazıp nehirde bırakmak gibi geliyor. Nereye gideceğini, kimin okuyacağını bilemezsin, sadece zamanın akışına inanırsın.”
İlk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/bu-kutuphanedeki-eserleri-yasayanlar-okuyamiyor-1698533


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum