BM'DE 39 ÜLKEDEN ÇİN'E "DOĞU TÜRKİSTAN" ÇAĞRISI

BM'DE 39 ÜLKEDEN ÇİN'E "DOĞU TÜRKİSTAN" ÇAĞRISI
08 Ekim 2020 - 18:42

Çoğunluğunu Birleşmiş Milletler üyesi Batılı ülkelerin oluşturduğu 39 ülke, Çin hükumetine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

ABD, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında olduğu 39 ülke, Çin hükumetinin Doğu Türkistan’da sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekerek Birleşmiş Milletleri acilen göreve çağırdı. 7 Ekim 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda okunan ve 39 BM üyesi ülkenin yer aldığı çağrı mektubunda, Çin hükumetinin ağır insan hakları ihlalleri işlediği Doğu Türkistan’a derhal BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin gönderilmesi gerektiği vurgulandı.

BM’DE ORTAK AÇIKLAMAYI ALMANYA TEMSİLCİ YAPTI

Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, BM Genel Kurulu’nda 39 ülke adına ortak açıklama yaptı. Heusgen, BM’deki konuşmasında Doğu Türkistan’daki hak ihlallerinin endişe verici boyutlarda olduğunun altını çizdi. Alman temsilcisinin Twitter adresinde paylaştığı çağrı mektubunda, metne imza atan ülkeler de sıralandı. İşte, İslam ülkelerinin neredeyse hiç yer almadığı ve Batılı ülkelerin çoğunlukta olduğu çağrı mektubuna imza atan ülkeler:

ÇİN’E ÇAĞRI YAPAN ÜLKELER: İSLAM DÜNYASI YİNE SESSİZ!

“ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık”

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum