"Birleşik Krallık'ın Doğu Türkistan tepkisi yaptırım sinyali olabilir"

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin hükumetinin Sincan’daki Uygur Türklerine karşı kaba ve berbat insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı.

"Birleşik Krallık'ın Doğu Türkistan tepkisi yaptırım sinyali olabilir"
23 Temmuz 2020 - 15:54
Birleşik Krallık, Çin hükumetini Uygur Türklerine karşı insan haklarını ihlal etmekle suçladı.

“KORKUNÇ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ DEVAM EDİYOR”

Birleşik Krallık’tan Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerini hedef alan zorunlu sterilizasyon ve kitle eğitim kamplarına tepki verdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Raab, “Açıkça, korkunç insan hakları ihlallerinin devam ettiği açıktır. Bu konuda uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu derinden, derinden rahatsız edici.” diye konuştu.

“DOLKUN İSA, PARLAMENTO’DA AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU”

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Raab’ın açıklamalarından sonra Kırım Haber Ajansına açıklamalarda bulunan, Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, “Birleşik Krallık 2018 Ekim ayında Birleşmiş Milletler’de (BM) Çin’deki toplama kamplarının kapatılmasına ilişkin karar alınmasından sonra Doğu Türkistan meselesi ile ilgilenmeye başladı. 2019 Haziran ayında Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Birleşik Krallık Parlamentosunda Doğu Türkistan ile ilgili konferans verdi ve orada bir konuşma yaptı. Bunun sonucunda Mecliste, Uygurlara Destek Grubu adında bir grup kuruldu. Bu grupla birlikte Birleşik Krallık, Doğu Türkistan’ın meseleleri ile ilgileniyor.” dedi.
 
“YAPTIRIMIN SİNYALİ OLABİLİR”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) alınan Uygur İnsan Hakları yasası ile diğer ülkelerde de konuyla ilgili tepkilerin artacağını belirten Emet, şöyle konuştu:

“Birleşik Krallık’ın gösterdiği bu tepki, Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) ve müttefiki batı ülkelerinin, Uygur İnsan Hakları yasasına istinaden tepkilerini göstermeye devam edeceklerini gösteriyor. Dışişleri Bakanlığı bu açıklamasıyla, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile alakası olan kişilerin cezalandırılması ile ilgili Birleşik Krallık’tada bir çalışma olabileceğini gösterdi. Bu çok önemli bir gelişme. “

QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum