Bir Tablo Ne Anlatır
Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Azerbaycan Devlet Pedagoji Koleji öğretmeni, sanat eleştirmeni Sevil Aliyeva. Kendisiyle genç sanatçı Milena Nabiyeva'nın "Malibeyli" eserini konuştuk.
Modern sanatımızın tanınmış genç sanatçılarından Milena Nabiyeva, 1981 yılında Bakü'de doğdu. Kiev Ulusal Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi mezunu, Azerbaycan Sanatçılar Birliği ve UNESCO'ya bağlı Uluslararası Sanatçılar Federasyonu üyesi.
Kendine özgü yaklaşımıyla öne çıkan Milena, hem realist hem de süsleme sanatçısıdır.
- Milena Nabiyeva tarafından yaratılan halı. Konuşmamıza buradan başlamak istiyorum.
- Sanatçı, eski Türk motiflerine olan ilgisinden dolayı duygularını tuvale yansıtmaya başladı. Desenlerde gizemli ve mistik anlamlar gizlidir. Özlerini anlamak çok zordur. Her süs detayı aslında efsanevi bir hikaye anlatıyor. Saflık, başarı, bereket, mutluluk, sağlık, sevgi, dostluk, vatanseverlik, nazardan korunma gibi halk inanışlarına ve sembollerine ilişkin desenler Milena Nabiyeva'nın resimlerine yansıyor.
"Malıbeyli" halıları Karabağ Halı Ekolü'nün Şuşa grubuna ait havlı bir halı türüdür. Bu ünlü halı türü Malibeyli köyünün adından alınmıştır. Karabağ'ın halı dokuma okulunun asırlık bir geçmişi vardır. Antikliği ve güzelliği ile ön plana çıkan Karabağ halıları, Azerbaycan süsleme ve uygulamalı sanatının nadide incileri arasında yer alıyor. Karabağ tipi Şuşa grubuna ait "Malibeyli" halıları özgün bir sanatsal özelliğe sahiptir.
Milena Nabiyeva ayrıca el yapımı halıları beyaz tuval üzerine işleyerek göz alıcı süslemeler yaratıyor. Uçtan uca döngülerden oluşan tablolar oluşturmak için sabır şarttır. Bunun üstesinden gelmek için sevgi ve çok fazla tutku gerekir. "Malıbeyli" eseri bir dizi zarif desenden oluşmakta olup kendine has bir felsefesi vardır. Eser 2023 yılında "Alovun Ahangi" adlı kişisel sergide sergilendi.
- Eserin kompozisyonu nasıl?
- Tabloda Malıbeyli köyü nüfusunun yarım kalmış yaşamı vurgulanmış olup, arka planda görülen altın renklerde halkın zenginliği ve her şeyin yeniden restore edileceği vurgulanmıştır. Burada Karabağ halkının zengin halıcılık becerileri övülüyor. Harika desenler, sırlarla dolu unsurlar ve bu unsurların tam tersi kutupta yer alan gerçekçilik eserde harmanlanıyor. Kompozisyon açısından eserdeki desenlerin yanı sıra alevin uyumu da bir bütünlük oluşturmaktadır.
- Renk çözümü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Karabağ'ın zenginliği, doğası, iklimi, kültürü ve günlük yaşamı eserin rengine yansıyor. Karabağ halılarının şekli uzamış olup, renk paleti oldukça zengindir. Burada ana fon altın rengi ile yapılmış, halı desenleri ise kızıl, meşe, altın, pembe, sarı, kırmızı, koyu kırmızı renkleriyle yapılmıştır. Zenginliğin simgesi olarak eserde altın rengi daha çok ön plana çıkmaktadır. Azerbaycan'ın milli-manevi değerlerine, halı, çalı, nar gibi niteliklere gönderme yapan sanatçının kompozisyonları, sanki bir ağı andırırcasına çeşitli desenlerden dokunuyor.
Genç sanatçı, zengin renk ve desenleri kullanarak izleyicide derin bir duygusal tepki uyandıran "Buta", "Desenli Narlar", "Düşünce", "Karabağ halısı" ve daha birçok eser yarattı. Milena Nabiyeva el sanatı örneklerimiz, tuval üzerine işlenerek göz alıcı süslemeler oluşturmak için hassasiyetle çalışmaktadır.
- Sizce bu tablo bize ne anlatıyor?
- Sanatçı, "Hudafer Köprüsü", "Kelbecer'de Sonbahar Sabahı", "Karabağ Halıları" serisinden "Çelebi" halısı, "Hanlık" halısı gibi eserlerinde memleketi Karabağ'ın tarihi eserlerini resmetmiştir.
Yazar bu tabloda Karabağ'ın Malibeyli köyünün kaderini, savaşın yol açtığı yıkımı ve insanların zorla yerinden edilmesini anlatıyor. Eser, Karabağ savaşının etkilerini ve vatanseverlik duygularını bütünüyle dile getirerek hem hüznü hem de umudu çağrıştırıyor.
Aytaç SAHAD
Kaynak: 6.11.2024,https://525.az/news/278229-malibeyli--bir-resmin-dedikleri
FACEBOOK YORUMLAR