BİR PORTRE DENEMESİ: FEVZİ YETKİN - Yazan: Ali GÖZEN

BİR PORTRE DENEMESİ: FEVZİ YETKİN - Yazan: Ali GÖZEN
29 Mart 2021 - 19:51 - Güncelleme: 29 Mart 2021 - 19:56

BİR PORTRE DENEMESİ: FEVZİ YETKİN*

1983 yılında Manisa’nın Ahmetli ilçesinde doğar. İlköğrenimini Ahmetli Gazi İlköğretim Okulu’nda, orta öğrenimini de Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi’nde tamamlar. 2007 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirir. Aynı yıl içerisinde Manisa Celâl Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ortaöğretim Sosyal Bilimler Alan Öğretmenliği anabilim dalında tezsiz yüksek lisansa başlar, 2009 yılında bu programdan mezun olur. Aynı yıl Celâl Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yeni Türk Edebiyatı bilim dalında tezli yüksek lisansa başlar. 09.09.2013 tarihinde Bâki Asiltürk (Bâki Ayhan T.) Üzerine Bir İnceleme adlı teziyle master derecesi alır. Yüksek lisans yaptığı yıllarda Celâl Bayar Üniversitesi’ne bağlı çeşitli meslek yüksekokullarında Türk Dili Okutmanlığı yapar. Celâl Bayar Üniversitesi’ne memur olarak atandıktan sonra Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak kurumlar arası geçişle atanmıştır. Halen Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Bir 1 kişi, sakal, gözlük ve iç mekan görseli olabilir

İlk şiiri üniversite yıllarında iken Mavi Düşler’de çıkan Fevzi Yetkin makale, deneme, haber, şiir, hikâye ve söyleşi türünden çalışmalarını Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Çeşm-i Cihan, Edebiyat Otağı, Edebiyat Bahçesi, Mavi Yeşil, Mühür, Müsvedde, Merhaba ve Poyraz dergilerinde yayımlanmıştır. Çalışmalarını Yeni Türk Dili ve Modern Türk Şiiri sahasında yoğunlaştıran Fevzi Yetkin’in Zamana Dağılan Sözler adlı yayımlanmış bir şiir kitabı ve Renk Sihirbazı Baki Ayhan T. (Baki Asiltürk) Üzerine Bir İnceleme adlı yayımlanmış bir araştırma kitabı bulunmaktadır. Buğu Ömrüm yazarın ikinci şiir kitabıdır.

Öğrencilerinin hayatlarına şair ruhuyla dokunan Fevzi Yetkin, birçok genç dimağın hayatlarını değiştirmekle kalmamış; onların arkadaşı, babası ve ağabeyi olarak her koşulda yanlarında olmuştur. Ne yazık ki çoğu eğitimcimiz bunu başaramamıştır. Onu farklı kılan en büyük etken çevresindeki olayları en iyi şekilde tahlil etmesidir. En başarılı öğrencilerle ilgilenmek yerine, başarısız öğrencilerin elinden tutmuştur. Onun bu seçimi sayesinde kaç genç yeniden hayata dönmüştür.

İlk şiir kitabı yayımlanmadan önce dergilerde yazılan şiirleri epey birikmiştir. Doç. Dr. Can Şen’in teşvikiyle bu şiirleri bir araya getirmek hususunda harekete geçmek gerektiğine inanır. Şiirlerini ilk kitaba göre çok ciddi bir süzgeçten geçirerek adeta bazı şiirlerini yeniden kaleme alır. İlk eseri olan Zamana Dağılan Sözler adlı şiir kitabını kıymetli dostları ile büyük emek sarf ederek okuyucusuna kavuşturur. İlk kitabı olmasına rağmen büyük bir ustalıkla kaleme aldığı eseri, modern Türk şiirinin gelişmesine ve yeni kuşakların şiirle buluşmasına katkı sağlayacaktır. Şiire merakı eline geçen eski bir kaset sayesinde başlamıştır. Bir babanın efkârlı efkârlı oğluna serzenişte bulunduğu ve sonunda da bir şiir okuduğu kısmı dinledikten sonra şiir serüveni şairimiz için başlamıştır. İlk ezberlediği şiir ise odur. Okula başladıktan sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programında okulunda ilk kez topluluk önünde şiir seslendirir. O günden sonra dizelerle şiirler kurmaya başlar ve hep devam eder. Üniversite yıllarına kadar bir iki şiir defteri doldurmuştur. Kendine göre modern şiir antolojisi bile hazırlamıştır. Küçük bir ilçede yaşamanın sıkıntıları kitaplarla buluşmasını engellese de Cevat Haluk Yavuzcan vasıtasıyla şiir antolojileri ve İkinci Yeni ile tanışır.

Hayatı boyunca hep yeni şairler aramış ve bulduğu şairlerin şiirlerini not etmiştir. Böylece kendini şiir sahasında oldukça yetkin hale getirmiştir. Bir edebiyatsever olarak Fevzi Yetkin’in şiirleri, deneme ve incelemelerinin, duygu ve düşünce dünyasının genç kuşak için ufuk açıcı olacağı kanaatindeyim. Temennim odur ki Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cemil Meriç gibi bu dünyadan göçtükten sonra değil; yaşıyor ve üretiyorken kıymeti bilinsin. 



*Ali GÖZEN Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Emre Yılman
    3 yıl önce
    Başarılı bir portre denemesi olmuş ve insanda Fevzi yetkin'in eserlerini araştırma isteği uyandırıyor.
  • Ümmü Şahin
    3 yıl önce
    Yolun zihnin açık olsun kalemine sağlık devamını da görürüz insAllah...