Bir ömür mücadele: "Son Timurlu"

Bir ömür mücadele: "Son Timurlu"
16 Mayıs 2020 - 18:06

Özbek edebiyatının ve tarihi romancılığın yaşayan en önemli isimlerinden Pirimkul Kadirov özellikle Babür'ü ve oğullarını anlattığı "Son Timurlu" adlı romanı ile büyük ün kazanmıştır. Bu eseri sinema ve tiyatroya uyarlanır. Timur'un torunlarından Babür Şah'ı (1483-1530) anlatan "Son Timurlu"; büyük mücadelelerin, büyük ideallerin, büyük insanların, büyük aşkların romanıdır.

Henüz 13 yaşında babasının ani ölümü üzerine tahta çıkmak zorunda kalan ve ölümüne kadar 40 yıl sürecek inanılmaz bir mücadele veren Babür Şah, Semerkand'dan Delhi'ye kadar uzanacak bu serüvende büyük yenilgilere uğrayacak, günü gelecek yalınayak dağa çıkacak, herşeyden vazgeçecek ama her seferinde ayağa kalkacak ve yeniden yılmadan tarih yazmayı sürdürecektir.

Soluksuz okuyacağınız bu eserde, 1500'lerde kurulan ve İngiliz emperyalizmi tarafından 1871'de yıkılana kadar Hindistan'da aslında bir Türk devleti olduğunu görüp tarih bilginizi sorgulayacak, Babür'ün şiirleri ile kimi zaman coşacak kimi zaman melankoliye kapılacak, Portekiz sömürgecilerini Hindistan'da karşılayacak, Babür'ün torunu Ekber'le bir ateist Türk hükümdarın laikliği ilanına şaşacak, Tac Mahal'i yine bir Babür torununun yaptığını öğreneceksiniz. Meveraünehir'de başlayıp Hint Okyanusu'na kadar sürecek 350 yıllık bir serüvende kendi ruhunuzu buluşturacak, tarihimizdeki büyük hazineyi keşfedeceksiniz.

İleri Yayınları Tel:(0212) 481 92 57

Kaynak Yeniçağ: Türkler Anadolu'da

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkler-anadoluda-278765h.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum