Beyoğlu'nda gezersin bir de kitap yazarsın!

Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden araştırmacı yazar Tamer Kütükçü'nün yeni kitabı "Bir Beyoğlu/Pera Hatırası" Ötüken Neşriyat tarafından okurla buluşturuldu. Daha önce, "Kadıköy'ün Kitabı"yla "geçmiş zamanların, mekânların, hatırlamaların rafında" kişisel yaşanmışlıkların eşlik ettiği bir semt monografisi kaleme alan Tamer Kütükçü, bu sefer aynı yordamı benimseyerek "yine esrarlı bir ilk gençlik düşünün" gölgesinde bu defa Beyoğlu'nu adımlıyor.

Beyoğlu'nda gezersin bir de kitap yazarsın!
27 Eylül 2021 - 16:48

Sıraselviler'den Cihangir'e, Gümüşsuyu'ndan Galatasaray'a, "tepeleri dün hülyası içinde" Kabataş-Tophane yollarından, Tepebaşı ve Şişhane'ye, Tünel ve Galata'dan Talimhane ve Tarlabaşı'na, Azapkapı(sı)'ndan Hasköy ve Sütlüce'ye, her birinde "başka bir masal kuşunun kanadında"n bakarak izleri, yerleri, yolları, bağları, tekkeleri, mezarları, otelleri, sinema ve pasajları hem başkalarının hatıraları hem öznel bir tarihin harmanında yoğurarak anlatıyor. Beyoğlu'nun, zamanların ve mekânların içinde samimi bir sahipleniş ve lirik bir merakla aktarılan kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Karagözhaneli Bir Su Maksemi *Global Bir Kışla *Müze Hüviyetli Bir Anıt ve Mezarlık Silüetleri Arasından Devşiren Bir Tutkunun Hikâyesi *Bağrında Aristokrat Hatıralarıyla Bir Otel *Ürkütücü Düşlerin İkametgâhı "Kuşlu Saray" ve Askerî Yapıların İçlerinde Biriken *Yersiz Yurtsuzlara Ait Bir Hamam *"Muhabbet Tellallı" Otel *Rum Futbol Kulübü ya da Sinema, Tiyatro ve Pasajlarda Unutulan Yaşanmışlıklar. *Sansasyonel Bir Gazino *Duvarında Maketiyle Bir Cami *Kedilerin Kendi Sokağı ve Beyoğlu'nun "Selâtin" Semtine Yolculuk. *Adıyla Bile "Siyasi" Cami *Korkulara Kurban Rasathane *Folklorik Bir Tekke ve Sahili Yarın Tepeleri Dün Hülyası İçinde. *Papa'nın Ayini Bastığı Kilise *Kendi Öz Toprağında Bir Elçilik *Sanatçı Dostu Han ve Kozmopolitliğin Kalbinde Işıyan Bir Kış. *Yosmaların Sevdiği Bir Bahçe *Çulsuzlara Özel Birahane *Gizemli Bir Otel Odası ve Doğumda Ölüm, Ölümde Doğum Hülyası. *Harp Zenginlerinin Gazinosu *Kilisesinde İsa'nın Dili *Askerî Tatbikat Bölgesinden Pera'nın Rengini Gökkuşağından Alan Mahallesine. *Yeraltında Hayvanlarla Seyahat *Bir Ceneviz Masalı *Mazisi Sırla Dolu Bir Cami ya da Bir Şevk Kulesinden Fezaya Bakarken Bir His Dehlizinde Kaybolmak *Çatı Katı Kiliselerinden Yeraltındaki Camilerine *Paranın Tanrılaştırdığı İnsanlarından Kaç Ân'ı Birden Yaralayan Yaşamlarına *Hamile Bir Kadın Suretli Çeşme *Hayırhahlık Nişanesi Bir Köprü, Armalı Bir Kapı *Dereler, Bağlıklar, Bostanlar, Tekkeler, Mezarlıklar Diyarında Bir Leylağın Ardı Sıra Kasımpaşa'dan Dolapdere'ye, Piyalepaşa'dan Kulaksız'a *Süt Kokulu Bahçelerde Slav Tekkesi *Pencereleriyle Kiliseyi Andıran Cami *Kilisede Başsız Bir Naaşı Saklayan Lahit *Sinagogda Kadınlar Mahfili ve Secde *Mezarlıklarında Tabut Görünümlü Mezarlar *Ok ve Menzil Taşları

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum